გაყინული კენკრის ღვეზელი: მარტივი რეცეპტი სურნელოვანი ცხობისთვის
გაყინული კენკრა და ხილი ზამთარში დიასახლისებისთვის ნამდვილი ხსნაა. მათი დახმარებით ჩვენ შეგვიძლია გავახაროთ ჩვენი საყვარელი ადამიანები სხვადასხვა ვიტამინის დელიკატესებით მთელი წლის განმავლობაში. მაგალითად, ჩემს ოჯახს უყვართ ნამცხვრები კენკრის დანამატებით. ამიტომ, თითქმის ყოველ კვირას ვაცხობ კექსს გაყინული კენკრით.
პირველად გავაკეთე ასეთი ნამცხვარი, როცა საყინულეში ადგილის გათავისუფლება მჭირდებოდა. იქ შენახული ყველა პროდუქტიდან არჩევანი გაყინული კენკრის ტომარაზე შევაჩერე, მეგობრის რჩევით გადავწყვიტე ღვეზელის გამოცხობა, რასაც დიდი ძალისხმევა და დრო არ დასჭირვებია. მაგრამ შედეგმა ნამდვილად გამაოცა. სცადეთ და გამოაცხვეთ ეს დელიკატესი!
გაყინული კენკრის ღვეზელი: მარტივი რეცეპტი
ამ ღვეზელის თავისებურება ის არის, რომ მასში შევსების სახით შეგიძლიათ დაამატოთ სხვადასხვა გაყინული კენკრა. ხანდახან ხილის ნაჭრებსაც კი ვამატებ ან მათ ნარევს. ამავდროულად, კენკრას და ხილს არ გავყინავ, რომ წვენი არ გამოვიდეს. ამის წყალობით, გემო შესანიშნავია. ასეთი გემრიელობის მომზადებას მინიმალური დრო სჭირდება.
კენკრის ღვეზელის რეცეპტი
ინგრედიენტები
4 კვერცხი
180 გრ შაქარი
200 მლ რძე
300 გრ გაყინული კენკრა
120 მლ მზესუმზირის ზეთი
300გრ ფქვილი
80 გრ ქოქოსის ფანტელები
1 პაკეტი გამაფხვიერებელი
1 ს.კ. სახამებელი
ვანილი
მომზადება
პირველ რიგში აიღეთ კვერცხები და შეურიეთ შაქარს. დაამატეთ ცოტა ვანილი გემოვნებით. თუ ის სახლში არ არის, შეგიძლიათ გამოიყენოთ ვანილის შაქარი. ათქვიფეთ ეს ინგრედიენტები სათქვეფით ან მიქსერის გამოყენებით. ორიენტირება მოახდინე შაქრის მდგომარეობაზე – კრისტალები მთლიანად უნდა დაიშალოს, თავად მასა კი უფრო ჰაეროვანი გახდეს.
შემდეგ კვერცხის მასას დაასხით რძე და მცენარეული ზეთი. დაუმატეთ ქოქოსის ფანტელები და კარგად ათქვიფეთ.
ცალკე თასში შეურიეთ გაცრილი ფქვილი გამაფხვიერებელთან ერთად.
ახლა თხევად მასას დაუმატეთ ფქვილი გამაფხვიერებელთან ერთად და მოზილეთ ერთგვაროვანი ცომი.
შემდეგ კენკრის ჯერი დადგა. ამჯერად გადავწყვიტე გამომეყენებინა გაყინული მარწყვი. მოათავსეთ გაყინული კენკრა მოსახერხებელ ფორმაში და შემდეგ მოაყარეთ სახამებელი. დარწმუნდით, რომ სახამებელი მაქსიმალურად ფარავს კენკრის ზედაპირს. ამის წყალობით, კენკრის წვენი ნამცხვრზე არ გავრცელდება, მაგრამ დარჩება თითოეული კენკრის შიგნით.
ახლა აიღეთ ფორმა, რომელშიც ნამცხვარი უნდა გამოცხვეს და დაფარეთ პერგამენტით. ფორმის ძირში ჩაასხით ცოტაოდენი ცომი და ზემოდან მოაყარეთ კენკრა თანაბრად.
ამის შემდეგ კენკრას ზემოდან დაასხით დარჩენილი ცომი. ეცადეთ, კენკრის მთელი ზედაპირი ცომით დაფაროთ, რათა შიგთავსი მაქსიმალურად იყოს შიგნით.
ნამცხვარი გამოაცხვეთ 180 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში 35-50 წუთის განმავლობაში. ვინაიდან სხვადასხვა ღუმელის სიმძლავრე მნიშვნელოვნად განსხვავდება, შეამოწმეთ ტორტის მზადყოფნის დონე ასანთით ან ხის ჩხირით.
სურნელოვანი ღვეზელი გაყინული კენკრით, გააცივეთ და მიირთვით. სურვილისამებრ, ნამცხვარს შეიძლება წინასწარ მოვაყაროთ შაქრის პუდრა. გემრიელად მიირთვით!
ამ ნამცხვარს შეუძლია დაამშვენოს როგორც ყოველდღიური, ასევე სადღესასწაულო სუფრები.