კარიდოპიტა – ტრადიციული ბერძნული ნიგვზიანი პეროგი

by ekaterine

კერიდოპიტა – ტრადიციული ბერძნული ნიგვზიანი პეროგი, გაჟღენთილი ტკბილი თაფლის სიროფით და  არომატული სანელებლებით. მას აცხობენ ზამთარში, ზაფხულში ტკბილი პეროგის ცხელი სიროფით ჭამა არ გვესიამოვნება, მაგრამ სიცივეში კი ის არის, რაც გვინდა.

პური ან ფუნთუშა წინასწარ გავახმოთ ბუნებრივად, შეგვიძლია შევიძინოთ ვანილის ორცხობილა და გამოყენების წინ დავფქვათ. ნიგოზი  შეიძლება ნუშით შეიცვალოს. ყურადღება გაამახვილეთ, ეს ნამცხვარი გამოდის ძალიან ტკბილი და შაქარი შეიძლება ოდნავ შემცირდეს.

შემადგენლობა

კაკალი 400 გ

ქიშმიში 180 გ

მცენარეული ზეთი 220 მლ

კვერცხი 6 ცალი

ხორბლის ფქვილი 100 გ

მარილი 1 ჩ/კ

წყალი 600 მლ

დარიჩინი 1 ჩ/კ

მიხაკი 4-5 ცალი

ორცხობილა 300 გ

კონიაკი 180 მლ

შაქარი 400 გ

რძე 150 მლ

საცხობი ფხვნილი 1 ჩ/კ

ფორთოხლის ცედრა 4-5 ს/კ

თაფლი 1ს/კ

მომზადება:

მთელი ღამით დატოვეთ ქიშმიში კონიაკში ან რომელიმე მაგარ სასმელში.

 

 

 

ათქვიფეთ კვერცხი, 300 გრ შაქარი, დაასხით კარაქი და რძე, დაამატეთ დაქუცმაცებული პური ან ორცხობილა, ფქვილი, საცხობი ფხვნილი, დაჭრილი თხილი, მარილი და დარიჩინი. აურიეთ ნაზად.

 

ფორმაში ჩააფინეთ პერგამენტის ქაღალდი და ჩაასხით ცომი. ერთი საათის განმავლობაში 170 გრადუსზე გამოაცხეთ. ფორმაშივე დაჭერით ნაჭრებად და დაჩხვლიტეთ ჩხირით.

ფორთოხლის კანი შეათბეთ და დარჩენილ ინგრედიენტებთან ერთად 10-15 წუთის განმავლობაში ადუღეთ. დაამატეთ თაფლი და მოასხით ფორმაში დაჭრილ პეროგს.

 

 

შეგიძლიათ ნაჭრები გააფორმოთ დაჭრილი ან ნახევარი კაკლით, მოასხათ შოკოლადი ან მოაყაროთ დაჭრილი ჩირი, მიირთვათ ნაყინთან ან იოგურტთან ერთად. აუცილებლად გაახარეთ საკუთარი თავი და ახლობლები ამ ტკბილეულით და არ დაგავიწყდეთ გაუზიაროთ მეგობრებს.

 

Related Articles