საღამოობით ყოველთვის მინდა ჭამა. დატვირთვის შესამცირებლად, მე ამ კერძებს ვამზადებ.

by ekaterine

ცხოვრების თანამედროვე რიტმი მნიშვნელოვნად ართულებს დაბალანსებული და ჯანმრთელი დიეტის წესების დაცვას. სამსახურებში შესვენებაზე სწრაფი საჭმლის მიღება დიდ ზიანს აყენებს სხეულს და ფიგურაზე ზრუნვის გამო  ბევრი გამორიცხავს გვიან კვებას. მაგრამ საღამოს კვებზე სრულად უარის თქმა არ ღირს.

ჩვენ მოვამზადეთ თქვენთვის გემრიელი სალათების არჩევანი, რომლებიც სრულყოფილად აკმაყოფილებენ შიმშილს და საკმარისად მსუბუქნი არიან თქვენი კუჭისთვის.

სალათები მსუბუქი ვახშმისთვის

ბერძნული სალათი

 

ინგრედიენტები

3-4 პომიდორი

2 კიტრი

1 ტკბილი წითელი წიწაკა

1 წითელი ხახვი

1-2 კბილი. ნიორი

200 გრ  ყველი

100 გრ ზეთისხილი

2-3 ს.კ. ზეითუნის ზეთი

1 ს.კ. ლიმონის წვენი

მომზადება

ბოსტნეული კარგად გარეცხეთ და დაჭერით კუბებად. გაასუფთავეთ ხახვი და დაჭერით თხელ ნახევარ რგოლებად.
ზეითუნის ზეთი შეურიეთ ლიმონის წვენს და დაქუცმაცებულ ნიორს.
აურიეთ ბოსტნეული, დაამატეთ ყველი და ზეთისხილი, დაასხით ზეთი ლიმონის წვენით და ნივრით და აურიეთ.

ნისუაზი

 

ინგრედიენტები

1 კონა სალათი

4 პომიდორი

3 კვერცხი

3 ტკბილი ხახვი

8 ანჩოუსის ფილე

0,5 ტკბილი წითელი წიწაკა

200 გრ მწვანე ლობიო

2 ს.კ. შავი ზეთისხილი

თევზი ზეთში 150 გ

2 ჩ.კ. ლიმონის წვენი

9 ს.კ. ზეითუნის ზეთი

2 კბილი. ნიორი

7-8 რეჰანის ფოთლები

1.5 ჩ.კ. ღვინის ძმარი

მარილი, წიწაკა გემოვნებით

მომზადება

7 ს.კ. ზეითუნის ზეთი, ნივრის დაქუცმაცებული კბილი, დაჭრილი რეჰანის ფოთლები, ღვინის ძმარი, მარილი და პილპილი, შეურიეთ ერთმანეთს.
5 წუთის განმავლობაში მდუღარე წყალში მოხარშეთ ლობიო, შემდეგ გარეცხეთ ცივი წყლით. გაათბეთ 2 ს.კ.ზეითუნის ზეთი, დაამატეთ გახეხილი კბილი ნიორი და ლობიო. რამდენიმე წუთის განმავლობაში მოხარშეთ, სანამ დარბილდება, გაციებულს დაასხით ლიმონის წვენი.
დაჭერით სალათის ფოთლები, ხახვი, დაჭერით პომიდორი და წიწაკა ნაჭრებად, ხახვი თვითნებურად, ზეთისხილი ნახევრებად. მოვხარშოთ კვერცხები და დავჭრათ ისინი მეოთხედად. ჩვენ გადავავლოთ ანჩოებს ცივი წყალი.
თეფშზე დააწყვეთ ახალი სალათი, ხახვი, პომიდორი, ლობიო და წიწაკა. რამდენჯერმე გაიმეორეთ ფენები და მოასხით თან მომზადებული ზეთი. სანამ მიირთმევთ, სალათას მოაყარეთ თევზი, კვერცხი, ზეთისხილი და ანჩოუსები.

კობრის სალათი

 

ინგრედიენტები

0.5 თავი სალათი რომენი

ბოსტონის სალათის 0,5 თავი

0.5 კონა სალათის ფოთლები

6 ნაჭერი ბეკონი

2 ავოკადო

1 ქათამი

1 პომიდორი

2 კვერცხი

2 ს.კ. მწვანე ხახვი

1/3 ჭიქა წითელი ღვინის ძმარი

1 ს.კ. მდოგვი

1-2 ჩ.კ. შაქარი

2/3 ჭიქა ზეითუნის ზეთი

40 გრ  ყველი

მარილი, წიწაკა გემოვნებით

მომზადება

შეწვით ბეკონი მშრალ ტაფაში, სანამ არ გახდება ოქროსფერი -ყავისფერი, ქაღალდის ხელსახოცების გამოყენებით გაათავისუფლეთ ზედმეტი ცხიმისგან. გაცივებული ბეკონი დაჭერით.
გარეცხეთ სალათი და დახიეთ ხელით, გაასუფთავეთ ავოკადო, ამოიღეთ კურკა, ამოიღეთ პომიდორიდან თესლები, დაჭერით ყველაფერი პატარა კუბებად. მოვხარშოთ ქათამი და კვერცხი, დაჭერით.
სოუსისთვის შეურიეთ ძმარი, მდოგვი, შაქარი, ზეითუნის ზეთი, გახეხილი ყველი, მარილი და პილპილი.
მოამზადეთ სალათის მიქსი, მოათავსეთ ქათამი, ბეკონი, პომიდორი და ავოკადო, მასზე კვერცხის კუბურები და მწვანე ხახვით გავაფორმოთ. მოასხით სოუსი.

კალმახი და კიტრის სალათი

 

ინგრედიენტები

150 გრ დამარილებული ან შებოლილი კალმახი

1-2 კიტრი

1 ჩ.კ. მდოგვი

2-3 ს.კ. ზეითუნის ზეთი

0,5 ლიმონი

1 ჩ.კ. თაფლი

0.5 კონა სალათის ფოთლები

მარილი, წიწაკა გემოვნებით

მომზადება

გარეცხეთ კიტრი და დაჭერით ნახევარ რგოლებად. კალმახი იჭრება თხელ ზოლებად ან ნაჭრებად.
ნახევარი ლიმონის, თაფლისა და მდოგვის წვენი აურიეთ ზეითუნის ზეთით, მარილით და წიწაკით.
სალათის გარეცხილ და მშრალ ფოთლებს ვაწყობთ. ზემოდან ვალაგებთ თევზს და დაჭრილი კიტრის მასას, ზემოდან მოასხით სოუსი.

ცეზარი კრევეტებით

 

ინგრედიენტები

1 კონა სალათი რომანო

8 პომიდორი ჩერი

2 ს.კ. პარმეზანი

10-12 კრევეტები

0,5 პური

2 კბილი. ნიორი

1 კვერცხის გული

1/4 ლიმონი

60 მლ ზეითუნის ზეთი

3-4 ანჩოუსის ფილე

მარილი, წიწაკა გემოვნებით

მომზადება

გახეხილი ნივრის კბილი იყოფა ორ თანაბარ ნაწილად. ჩვენ ვასუფთავებთ კრევეტებს და მოასხით მათ ნაზავი- 1 ს.კ. ზეითუნის ზეთი, ნახევარი ნიორი, მარილი და პილპილი.
პური დაჭერით კუბურებად და გააცხელეთ ღუმელში 10 წუთის განმავლობაში 180 გრადუსზე. გააცხელეთ ცოტა ზეითუნის ზეთი ქვაბში, დაამატეთ ნივრის მეორე ნახევარი, მარილი, პილპილი, და მოაყარეთ გახუხული პურის კუბიკები.
გახეხეთ ნივრის კბილი და ანჩოუსის ფილე ერთგვაროვანი პასტის მიღებამდე. ათქვიფეთ კვერცხის გული ლიმონის წვენთან ერთად, დაამატეთ მარილი და პილპილი და თანდათანობით დაამატეთ ზეითუნის ზეთი, გააგრძელეთ თქვეფა. დასასრულს, სოუსს დაამატეთ ნიორის და ანჩოუსის პასტა.
წინასწარ გახურებულ ტაფაზე მოაყარეთ კრევეტები და შეწვით მარინადში.

შეურიეთ სალათის ფოთლები, პომიდორი და პური, დაასხით სოუსი, აურიეთ. ზემოდან გაანაწილეთ კრევეტები და გახეხილი ყველი მოაყარეთ.

ენის სალათი

 

ინგრედიენტები

300 გრ მოხარშული ენა

10 მწყერის კვერცხი

10 პომიდორი ჩერი

1 კონა სალათი

150 გ  მაიონეზი

მარილი, წიწაკა გემოვნებით

მომზადება

მწყერის კვერცხები მოხარშეთ 5 წუთის განმავლობაში, გაჭერით შუაზე.
პომიდორი დაჭერით ნახევრებად, დახიეთ ხელით სალათის ფოთლები.
მოხარშული ენა დაჭერით წვრილ ჯოხებად.
შეურიეთ ყველა ინგრედიენტი, შეაზავეთ მაიონეზით, მარილით და წიწაკით.

 

ლიონის სალათი

 

ინგრედიენტები

10 მწყერის კვერცხი

10 პომიდორი ჩერი

300 გრ შამპინიონი

1 კონა მწვანე ხახვი

250 გრ სალათის ნაზავი

0,5 ჩ.კ. პროვანსული მწვანილი

2 ს.კ. მზესუმზირის ზეთი

100 გ მაიონეზი

1 ს.კ. ლიმონის წვენი

მარილი, წიწაკა გემოვნებით

კამა, ოხრახუში გემოვნებით

მომზადება

მწყერის კვერცხები მოხარშეთ 5 წუთის განმავლობაში, გაჭერით შუაზე.
გარეცხილი სალათი ხელით დავხიოთ, მწვანილი გავრეცხოთ, პომიდორი გავჭრათ შუაზე.
გარეცხილი სოკო დაჭერით თხელ ფირფიტებად და მოშუშეთ. მოაშორეთ ზედმეტი ცხიმი ქაღალდის ხელსახოცებით.
სოუსისთვის, შეურიეთ მაიონეზი, ლიმონის წვენი, მარილი, წიწაკა და პროვანსული მწვანილი.
შეურიეთ ყველა ინგრედიენტი და მოასხით სოუსი.

ასეთი სალათები შესაფერისია სადღესასწაულო სუფრისთვის. საჭიროა მხოლოდ ლამაზი ჭურჭლის აღება და თითოეული ეს კერძები შეიძლება შედევრად იქცეს. გთხოვთ, გაანებივროთ საკუთარი თავი და თქვენი ახლობლები მრავალფეროვანი გემოვნებით და დაივიწყოთ ზედმეტი კალორიები.

 

Related Articles