POPSUGAR
  • კულინარია
  • საკითხავი
  • სილამაზე
  • ჯანმრთელობა
კულინარიასაკითხავი

როგორ უნდა იხარშებოდეს საჭმელი, რომ შენარჩუნებული იქნეს მასში შემავალი ვიტამინები.

by ekaterine ნოემბერი 17, 2018
ნოემბერი 17, 2018
  1. საჭმელი უნდა იხარშებოდეს წყლით სავსე დახურულ ჭურჭელში.
  2. საჭმელი ცეცხლზე არ უნდა გავაჩეროთ მეტ ხანს, ვიდრე ეს საჭიროა მის მოსამზადებლად.
  3. ვერიდოთ საჭმლის ორი-სამი დღისთვის მომზადებას, რადგანაც მისი ხელახლა გათბობა-გაცხელება იწვევს მასში შემავალი ვიტამინების ნაწილობრივ დაშლას.
  4. სადილის 1-ლი თავი კერძის – ბორშჩის, სუპის და სხვა წვნიანების ხარშვის დროს ბოსტნეული უნდა ჩავყაროთ უკვე ადუღებულ წყალში, რადგანაც დუღილი ათავისუფლებს წყალს ჟანგბადისაგან, ჟანგბადი კი დამშლელად მოქმედებს ვიტამინებზე.ბოსტნეულის ნახარში არ უნდა გადავღვაროთ, არამედ გამოვიყენოთ პირველი თავი კერძის ან სხვადასხვა საწებლების დასამზადებლად, რადგან ნახარშში გადასულია ვიტამინებისა და მარილების ნაწილი.
  5. ქვაბში არ უნდა ჩაიყაროს საჭმელი სოდა, რადგანაც ტუტე შლის ვიტამინებს.
  6. სასურველია კერძის დასამზადებლად ვიხმაროთ მომინანქრებული, თიხის ან ალუმინის ქვაბები.
  7. ბოსტნეული და ხილი ფრთხილად უნდა გასუფთავდეს, რადგანაც ვიტამინები უმთავრესად მათ ზედა ფენაში და კანქვეშ არის მოთავსებული, ისინი ნაფცქვენს არ უნდა გაჰყვეს.
  8. კარტოფილი უმჯობესია მოიხარშოს კანიანად და კანი მოსცილდეს უკვე მოხარშულს. თუ კარტოფილს ცხიმში ვწვავთ, უმჯობესია შეწვა მაღალ ტემპერატურიდან დავიწყოთ.
  9. კომბოსტო, კარტოფილი, ჭარხალი და სხვაბოსტნეული არ უნდა დავჭრათ ძალიან წვრილად. წვრილად დაჭრის დროს ისინი კარგავენ 6-დან 10 პროცენტამდე ვიტამინებს.
  10. ბოსტნეულის მომზადება მოსახარშად უნდა ხდებოდეს მისი ქვაბში ჩადების წინა წუთებში. თუ ადრე მოგვიხდა ბოსტნეულის დარჩევა და მომზადება, ის უნდა შევინახოთ თავდახურულ ჭურჭელში, კარტოფილი კი -ცივ წყალში, თუმცა ამ შემთხვევაშიც ვიტამინების ნაწილი მაინც განიცდის დაშლას.
  11. თუ კერძს ვამზადებთ მჟავე კომბოსტოთი, აუცილებლად უნდა გაიწუროს.
  12. იმისათვის, რომ ბოსტნეული მოვთუშოთ, ასე უნდა მოვიქცეთ: დავაწყოთ ბოსტნეული 140-150 გრადუსამდე გაცხელებულ ცხიმიან ტაფაზე, სწრაფად მოვურიოთ, რათა გავახვიოთ ცხიმის გარსში, რომელიც დაიცავს მას ჟანგბადის შეხებისაგან, ე.ი. მასში შემავალი ვიტამინები შენარჩუნებული იქნება.
  13. ბორშჩის მომზადებისას კომბოსტო, ჭარხალი, სტაფილო ქვაბში უნდა ჩავდოთ ოდნავ მოთუშვის შემდეგ, მაშინვე გავავსოთ ქვაბი წყლით და შევანელოთ მარილით და მწვანილებით.
  14. ბორშჩის ან ჭარხლის რომელიმე კერძის გაკეთების წინ ჭარხალი უნდა ჩავაწყოთ მდუღარე მარილწყალში და შემდეგ დავასხათ ძმარი ან რომელიმე მწნილის წვენი. ამით ის შეინარჩუნებს ვიტამინებს.
  15. ბოსტნეულის მოთუშვა უნდა ხდებოდეს თავდახურულ ჭურჭელში, ხუფი იშვიათად უნდა მოვხადოთ, უმჯობესია ქვაბი ერთიანად შევანჯღრიოთ. ეს პროცედურა დიდხანს არ გავაგრძელოთ და მსუბუქად მოთუშული ბოსტნეული სწრაფად ჩავუშვათ წვნიან კერძში.
  16. ვინაიდან ადრე გაზაფხულზე ახალი კომბოსტო არ არის, ძველს კი ვიტამინური ღირებულება დაბალი აქვს, ამიტომ ბორშჩში უნდა ჩავუმატოთ ახალი ბოსტნეული-ისპანახი, მჟაუნა, ოხრახუში, ქინძი და სხვა.
  17. წვნიან კერძებს არ უნდა მოვხადოთ ცხიმი, რადგან ის იცავს სითხეს ჟანგბადის შეხებისაგან.
0 FacebookEmail
previous post
თუ გემრიელი საუზმე გსურთ, მიირთვით ფუმფულა ოლადები ლიმონის არომატით.
next post
ყოველ დილით დაკლებული წონა. კეფირს შეურიეთ ეს სანელებელი და შედეგი გაგაოცებთ.

Related Articles

ბავშვობის საყვარელი გემო! ❤️🤤

მარტი 14, 2023

აუცილებელი დესერტი აღდგომისთვის, რომელსაც ბებიაჩემის რეცეპტის მიხედვით ვამზადებ....

მარტი 14, 2023

სამზარეულოში ყოველთვის მაქვს ვაფლის ფირფიტების შეკვრა იმ შემთხვევისთვის,...

თებერვალი 16, 2023

ელექტროენერგიის გათიშვა არ არის საბაბი, რომ საკუთარ თავს...

თებერვალი 16, 2023

როდესაც ჯიბეებში ქარი გიქრის, ეს რეცეპტი ნამდვილად გამოგადგება!...

თებერვალი 16, 2023

ჩემი ბედნიერი ქორწინების საიდუმლო: სიყვარული, ურთიერთპატივისცემა და გემრიელი...

თებერვალი 16, 2023

ახლა კარაქის ნაცვლად ცომს სულ სხვა ინგრედიენტს ვუმატებ....

თებერვალი 14, 2023

ჩემი ბავშვები მხოლოდ ასეთ ხაჭოს ჭამენ. მეგობრების ბავშვებმაც...

თებერვალი 14, 2023

უკვე უდავოა, რომ ეს პროდუქტი ყველაზე ჯანსაღად მიიჩნევა....

თებერვალი 14, 2023

ასე ამზადებდნენ ბებიაჩემი და დედაჩემი. რეცეპტი ბავშვობიდან! 📝

თებერვალი 14, 2023
televizia

რედაქციის რჩევით

  • 1

    ვიტამინების ნამდვილი ბომბი! ვიყენებ წელიწადში ორჯერ და პრაქტიკულად ავად აღარ ვხდები.

  • 2

    წონის დაკლების ამ პროდუქტმა შოკში ჩააგდო ქალები მთელ მსოფლიოში! წვავს ცხიმს რამდენიმე დღეში. უკვე გამოვცადე!

  • 3

    ამიერიდან დავაკვირდები მარილის თითოეული შეფუთვის შემადგენლობას. სიურპრიზების მეშინია.

  • 4

    როდესაც დიეტაზე ვიყავი, ეს დესერტი ნამდვილი ხსნა იყო ჩემთვის. ახლაც ვამზადებ, რადგან ის არ ვნებს ფიგურას და გამოდის გასაგიჟებლად გემრიელი! 😍 🍌

  • 5

    ამ გემრიელ აკორდეონს ვაშლთან ერთად მესამედ ვამზადებ ერთ კვირაში. სწრაფი და უპრობლემო. 🥧

სტატისტიკა

@2019 - All Right Reserved. GRC | horoskopi

  • კულინარია
  • საკითხავი
  • სილამაზე
  • ჯანმრთელობა