ეს უგემრიელესი ბლითები მოლდავური და სამხრეთ უკრაინული სამზარეულოს ეროვნული კერძია. სახელს „პლაცინდა“ აქვს ლათინურ-ბერძნული ფესვები, რაც არსებითად „სიბრტყეს“ ნიშნავს. ამიტომ ისინი ასე გამოიყურებიან. როდესაც ბებიაჩემამზადებდა, ისინი დიდხანს არ ჩერდებოდნენ მაგიდაზე – უბრალოდ მყისიერად ქრებოდნენ.
გოგრის ოპონენტებიც კი ვერ უძლებენ ამ უგემრიელესი კერძის მოსინჯვას. რძით, ჩაით, კომპოტით – იდეალურია! იმედი მაქვს, თქვენც ისევე ისიამოვნებთ, როგორც მე ბავშვობიდან დღემდე. ჩემი საყვარელი შემოდგომის დელიკატესების სიაში გოგრის პლაცინდა საპატიო პირველ ადგილს იკავებს!
გოგრის პლაცინდა: რატომ ღირს მისი მომზადება
დარწმუნებული იყავით, ქვემოთ მოყვანილი პლაცინდას რეცეპტი ძალიან გემრიელი გამოდის და ფაქტიურად დნება პირში. ამ გზით შეგიძლიათ გაახაროთ ყველაზე მომთხოვნი გურმანებიც კი. და ბავშვები მას სიამოვნებით ჭამენ! ღირს თუ არა საუბარი თავად გოგრის სარგებელზე? ეს უდაოა. სეზონური გოგრა ალბათ ყველაზე ღირებული პროდუქტია იმუნიტეტის, კარგი განწყობისა და კეთილდღეობისთვის!
ინგრედიენტები
ხორბლის ფქვილი 700 გრ
რძე 500 მლ
კეფირი 100 მლ
სოდა 1 ს/კ
კვერცხი 2 ც
მზესუმზირის ზეთი 2 ს.კ.
კარაქი 1 ს.კ.
არაჟანი 2 ს.კ.
მარილი 1 მწიკვი
შაქარი გემოვნებით
მომზადება
დაიწყეთ ცომის მომზადებით. თბილი რძე შეურიეთ ოთახის ტემპერატურაზე კეფირს. ათქვიფეთ კვერცხები, დაასხით არაჟანი და გამდნარი კარაქი.
შემდეგ გაცერით ფქვილი, დაუმატეთ სოდა და ცოტა მარილი. ყველაფერი კარგად აურიეთ და მოზილეთ ცომი. განსაზღვრეთ ფქვილის რაოდენობა ისე, რომ მიიღოთ რბილი და ელასტიური ცომი.
გოგრა გაასუფთავეთ კანი და თესლისგან, გახეხეთ მსხვილ სახეხზე.
შემდეგ, ცომი დაყავით პატარა ბურთებად და გააბრტყელეთ ფურცლების მსგავს ფენებად.
გახეხილი მომზადებული გოგრა თანაბრად გაანაწილეთ ზედაპირზე და მოაყარეთ შაქარი. სურვილისამებრ შეგიძლიათ დაუმატოთ ქიშმიში, დარიჩინი ან თხილი. შეფუთეთ ისე, რომ შესაწვავად მოსახერხებელი იყოს.
შეწვით მცენარეულ ზეთში კარგად გახურებულ ტაფაზე 5 წუთის განმავლობაში თითოეულ მხარეს. ალტერნატიულად, შეგიძლიათ გამოაცხვოთ პლაცინდა 170 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში დაახლოებით 15–20 წუთის განმავლობაში.
მზა პლაცინტას დაასხით მცირე რაოდენობით თხევადი თაფლი. ამის შემდეგ დაალაგეთ ისინი ერთმანეთზე ღრმა თასში. უფრო მდიდარი გემოსთვის, ეს დეგუსტაციის შედევრი უნდა იდგეს მინიმუმ ერთი საათის განმავლობაში.