ამ რაოდენობის პროდუქტებიდან მიიღება ლიტრი მყარი ტკბილ-მჟავე ჟელე, რომელიც გრილ ადგილას გაცილებით სწრაფად მკვრივდება. 👍😋

by ekaterine

ვფიქრობ, ზაფხული წელიწადის საუკეთესო დროა.  მხოლოდ ამ დროს შეგიძლიათ ექსპერიმენტი გააკეთოთ ხილისა და კენკრის უზარმაზარი მრავალფეროვნებით. და თუ თქვენც ჩემსავით გინდათ ცივ სეზონშიც კი მიირთვათ ისინი, სცადეთ უგემრიელესი შავი მოცხარის ჟელე. რეცეპტი იმდენად მარტივია, რომ არ დაგჭირდებათ გამასქელებლები.

ქვემოთ ჩამოთვლილი პროდუქტების რაოდენობით მიიღება ლიტრი მკვრივი კონცენტრირებული ტკბილი და თან მჟავე ჟელე.  მერწმუნეთ, ეს კენკრის დელიკატესი არავის დატოვებს გულგრილს! თქვენ არც კი უნდა ეძებოთ საუკეთესო დანამატი ბლინების, ჩიზქეიქებისთვის ან უბრალოდ თეთრი პურისთვის.

შავი მოცხარის ჟელე ზამთრისთვის: სამზარეულოს ნიუანსი

 

თუ არ გსურთ ორთქლის ან ღუმელის სტერილიზაციით თავის შეწუხება, სცადეთ შემდეგი მეთოდი. აიღეთ პატარა (0,5ლ-მდე) მინის ქილები და ჩაასხით თითოეულ მათგანში ცოტაოდენი წყალი. შემდეგ დააყენეთ მიკროტალღური ღუმელი უმაღლეს სიმძლავრეზე, ჩადეთ კონტეინერი შიგნით და დაელოდეთ 5 წუთი. ოღონდ ჯობია წყლის ქვაბში ხუფები ადუღოთ დაახლოებით 10-15 წუთის განმავლობაში.

ინგრედიენტები

შავი მოცხარი 1 კგ

შაქარი 1 კგ

წყალი 200 მლ

მომზადება

კენკრა კარგად გაასუფთავეთ, გარეცხეთ, ჩაყარეთ ტაფაში (ქოთანში) მაღალი გვერდებით.

დაამატეთ წყალი და დადგით გაზქურაზე. მას შემდეგ, რაც ყველაფერი ადუღდება, შავი მოცხარი მოურიეთ ხის ნიჩბით. ადუღეთ საშუალო ცეცხლზე დაახლოებით 5 წუთის განმავლობაში – ამ ხნის განმავლობაში კანი კარგად გაჟღენთილია და გამოსცემს მთელ პექტინს. როცა ზედაპირზე ქაფი წარმოქმნას დაიწყებს, კოვზით ამოიღეთ.

შემდეგ ტაფა გადმოდგით გაზქურიდან, რადგან მოცხარის მარცვალი უკვე საკმარისად მოხარშულია. ჩაასხით ღრმა კონტეინერში და დაფქვით მასა ბლენდერით.

მოცხარის მასა ჩაასხით ტაფაზე, დადგით საშუალო ცეცხლზე და დაელოდეთ სანამ ისევ ადუღდება. შემდეგ დააყარეთ მთელი შაქარი და კარგად აურიეთ ადუღეთ ყველაფერი ერთად დაახლოებით 15 წუთის განმავლობაში.

ამასობაში მოამზადეთ ქილები და ხუფები მოსახუფად. გამდინარე წყალში ქილები გარეცხეთ სოდით და გაასტერილეთ ღუმელში ან ორთქლზე.

მომზადებულ ქილებში ჩაასხით მოცხარის ცხელი ჟელე და მჭიდროდ დაახურეთ თავსახური.

თქვენ როგორ ამზადებთ მოცხარის მურაბას ან ჯემს?, არის რაიმე განსაკუთრებული საიდუმლოება ან რაიმე ორიგინალური ინგრედიენტი, რომელსაც კენკროვან მასას უმატებთ? ჩვენ ველოდებით თქვენს რეცეპტებს კომენტარებში, რომლებიც ყველაზე ახირებულ დიასახლისებსაც კი გააკვირვებს.

 

 

Related Articles