ყველა მშობელმა იცის, რომ ბავშვები და ტკბილეული არის ერთიანი და განუყოფელი მთლიანობა. ჩემს ქალიშვილს არ ჰქონდა გასინჯული, სანამ საბავშვო ბაღში არ წავიდა. ახლა, ყველა მაღაზიისა და მაღაზიის მახლობლად ისმის ყვირილი: “მიყიდე”. საბედნიეროდ, ჩემს შვილს უყვარს ჩირი, კენკრა და თხილი. გარგარის ჩირი, მანგო და კეშიუ ერთი-ორად მოგაშორებთ პრობლემას. ასე გამიჩნდა ჩირისა და თხილისგან ტკბილეულის დამზადების იდეა.
მე ჩვეულებრივ ვამზადებ ამ კერძებს იმ ინგრედიენტებით, რომლებიც ხელთ მაქვს. ეს რეცეპტი არის ძირითადი და მოიცავს ქიშმიშის, სეზამის თესლის და ნიგვზის გამოყენებას. ქიშმიში დიდი რაოდენობით რკინას შეიცავს, სეზამი ორგანიზმს კალციუმით აჯერებს, ნიგოზი კი იოდსა და თუთიას შეიცავს. მაღაზიაში ნაყიდი ტკბილეულის შემადგენლობას ვერ შეადარებთ, არა?
ინგრედიენტები
ქიშმიში 200 გრ
სეზამი 100 გრ
ნიგოზი გემოვნებით
წყალი 1 ჩ.კ.
მომზადება
მშრალ ტაფაში შეწვით სეზამის მარცვლები, გამუდმებით ურიეთ, სანამ ოქროსფერი არ გახდება.
შემწვარი სეზამის მარცვლები, გახეხილი ნიგოზი, ქიშმიში და წყალი აურიეთ ბლენდერში.
შემდეგ ხელით ან კოვზით სასურველი ზომის და ფორმის კანფეტები ჩამოაყალიბეთ.
ტკბილეული მოათავსეთ მაცივარში 30 წუთის განმავლობაში.
როგორც ხედავთ, ჩირისა და თხილისგან კანფეტების დამზადება ძალიან სწრაფი და მარტივია. თან რა გემრიელია! ასეთი ტკბილეული ზიანს არ აყენებს ჯანმრთელობას, მაგრამ სიამოვნების გარანტიას იძლევა. Სცადე!