საბჭოთა ტორტი “ნაპოლეონი”
ყველა ნამცხვარს არ შეუძლია დაიკვეხნოს ისეთივე მდიდარი ისტორიით, როგორც “ნაპოლეონი”. ერთ-ერთი ვერსიით, დესერტი გამოიგონეს საფრანგეთში მე-17 საუკუნეში, რის შემდეგაც იგი გამოაცხვეს ნეაპოლში, სადაც მიიღო სახელი. საფრანგეთის რევოლუციის შემდეგ, ის ოდნავ შესწორდა იმპერატორ ბონაპარტეს პატივსაცემად. მიუხედავად იმისა, რომ იგი მზადდება მსგავსი რეცეპტებით მთელ მსოფლიოში, საბჭოთა ნაპოლეონის ნამცხვარი სულ სხვა ამბავია.
ჰაეროვანი კრემი, უამრავი ფენა და გემრიელი ფქვილის ნამსხვრევები! ადრე მას ყველა დღესასწაულზე მიირთმევდდნენ, განსაკუთრებით ზამთარში. იცოდით, რომ ზემოდან მოფენილი ნაფხვენები თოვლის სიმბოლოა? თუ მანამდე იყენებდით ნამცხვრის მომზადების შემთხვევით რეცეპტებს, გირჩევთ, მოამზადოთ ის ისე, როგორც სსრკ-ში ამზადებდით
ინგრედიენტები
კვერცხი 6 ც
ხორბლის ფქვილი 5 ჭიქა
მარგარინი 500 გ
შაქარი 3 ჭიქა
რძე 1 ლ
მარილი 1 ჩ/კ
ძმარი 1 ს.კ.
ვანილი გემოვნებით
მომზადება
ცომს ვაკეთებთ ორი სახისას. პირველს შეურიეთ ორი კვერცხი, სოდა ძმრით, მარილი და ორნახევარი ჭიქა ხორბლის ფქვილი.
მეორე ტიპის ცომისთვის მარგარინი დარჩენილ ფქვილთან ერთად ასრისეთ.
პირველი სახეობის ცომი გააბრტყელეთ თხელ ფენად, ზემოდან მოაყარეთ მარგარინიანი ფქვილის ნარევი და გადაანაწილეთ. დაკეცეთ ცომი და გაყავით შუაზე. შემდეგ გაიმეორეთ პროცედურა დაახლოებით 4-ჯერ. ცომი გაყავით 8 ნაწილად და შედგით მაცივარში სამი საათით.
მიღებული ცომისგან გაათხელეთ თხელი ფირფიტები და გამოაცხვეთ ღუმელში 20 წუთის განმავლობაში 180 გრადუსზე.
მოამზადეთ კრემი: ათქვიფეთ 4 კვერცხი შაქართან ერთად, 4 ს.კ. ფქვილი და ვანილი. შემდეგ ნელ-ნელა დაასხით რძე, მუდმივად ურიეთ. ნარევი დადგით ცეცხლზე და ურიეთ სანამ კრემი არ შესქელდება.
ამის შემდეგ, რჩება მხოლოდ ნამცხვრის აწყობა, ფრთხილად წაუსვით ფირფიტებს კრემი. დატოვეთ ერთი ნამცხვარი, დააქუცმაცეთ და ზემოდან მოაყარეთ დესერტს.
ჩვენმა ბებიებმა ეს რეცეპტი ზეპირად იცოდნენ! ეს საკმაოდ მარტივი და ადვილად დასამახსოვრებელია. ყველაზე რთული ნამცხვრების მომზადებაა, მაგრამ ეს ნაკლებად სავარაუდოა, რომ ნამდვილი ნაპოლეონის თაყვანისმცემლებისთვის დაბრკოლება გახდეს. ამ ნამცხვრისთვის ცომი ყოველთვის ჯობია თავად მოამზადოთ, მზა ნამცხვრები არ იყიდოთ, რადგან ეს ბევრად გემრიელია. მოგეწონათ ჩვენი რეცეპტი? გაგვიზიარეთ თქვენი შთაბეჭდილებები კომენტარებში.