მარკეტში ქალს ვკითხე, რისთვის სჭირდებოდა წითელი მოცხარის მთელი ყუთი (ის ახლახან მომწიფდა ჩემს აგარაკზე). საპასუხოდ კი სასიამოვნო რეცეპტი გამიზიარა. 👍

by ekaterine

წითელი მოცხარის კომპოტი – “მოხიტო” ქილებში

როდესაც ჩვენს ბაღში წითელი მოცხარი მომწიფდა, გაჩნდა კითხვა, როგორ გამოვიყენოთ იგი. ოჯახში ამბობენ, რომ ჩვეულებრივი კომპოტები უკვე მოსაწყენია. ამიტომ სხვა ვარიანტების ძებნა მომიწია.
ბოლო დროს მოდური გახდა მოხიტოს სასმელის ქილებში დახურვა. ჩვენს ყველა მეზობელს ბევრი რეცეპტი აქვს გასინჯული.  მათთან საუბრისას აღმოვაჩინე წითელი მოცხარის კომპოტის შესანიშნავი რეცეპტი, როგორიცაა “მოხიტო”. ეს სასმელი აუცილებლად გაახარებს ჩემს ოჯახს.

უჩვეულო წითელი მოცხარის კომპოტი “მოხიტო”

ინგრედიენტები

წითელი მოცხარი 350 გრ

შაქარი 300 გრ

ლიმონი 0,25 ც

. პიტნა 2 ც.

წყალი 2,5 ლ

მომზადება

ინგრედიენტების ეს რაოდენობა საკმარისია ერთი სამ ლიტრიანი ქილისთვის.

კენკრა კარგად გარეცხეთ წყალში. გადაწურეთ ზედმეტი წყალი.

სუფთა ქილას (არასტერილიზებულს) ვიზუალურად ვყოფ სამ ნაწილად. ერთი ნაწილი შეავსეთ ხილით. შემდეგ მოაყარეთ პიტნა და დაჭრილი ლიმონის ნაჭრები.

სხვათა შორის, ზამთრისთვის წითელი მოცხარი შეიძლება დაიხუროს პირდაპირ ყლორტებით, რაც მნიშვნელოვნად აჩქარებს მომზადების პროცესს. და გემო იგივე რჩება, თითქოს მხოლოდ კენკრა იყოს.

ახლა ცალკე ქვაბში უნდა მოხარშოთ 2-2,5 ლიტრი წყალი შაქრით. შემდეგ მოხარშული სიროფი დაასხით მოცხარის ქილაში.

შემდეგი ნაბიჯი გადადგით ძალიან ფრთხილად, რადგან ქილა ცხელია. დაადეთ დაჩხვლეტილი სახურავი და გადაასხით ცხელი სიროფი ისევ ქვაბში.

ის კვლავ უნდა მოიხარშოს და ისე დაასხით კენკრას. ამის შემდეგ უკვე შესაძლებელია წინასწარ სტერილიზებული სახურავებით მოხუფვა. ქილა გადააბრუნეთ და სასმელიისე  გაცივდეს. ასეთი კომპოტის ქილებში შენახვა შესაძლებელია როგორც სარდაფში ასევე ოთახის ტემპერატურაზე.

მიღებული სასმელი მოგცემთ ზაფხულის ელფერს ცივ სეზონში. მას აქვს სასიამოვნო ციტრუსის არომატი და ბევრი ვიტამინი. პიტნისა და ლიმონის დამატების წყალობით, ჩვეულებრივი კომპოტი ხდება ნამდვილი მოცხარის მოხიტო.

 

Related Articles