ზაფხული წელიწადის მშვენიერი დროა! ირგვლივ ყველაფერი ყვავის და საოცარი სურნელი ტრიალებს, ხეხილი და ბუჩქები მდიდარ მოსავალს იძლევა. მე და დედაჩემს გვიყვარს ჟოლო. მაგრამ ჩვენი ოჯახის ყველა სხვა წევრი თვლის, რომ ამ კენკრას ძალიან ბევრი თესლი აქვს. ამიტომ მათთვის ზამთრისთვის ვამზადებთ ჟოლოს ჟელეს. გამოდის რბილი, ერთგვაროვანი და დნება პირში.
ამ შესანიშნავი დესერტის რეცეპტი ჩვენმა ერთ-ერთმა ძალიან კარგმა მეგობარმა გაგვიზიარა. ახლა ხშირად ვიყენებთ, როცა კეფირიან ბლინებს ვამზადებთ. ჟოლოს ჟელესთან ერთად, უბრალოდ გასაოცარია! მეჩქარება გაგიზიაროთ ამ სურნელოვანი, სქელი, გამჭვირვალე და ძალიან ლამაზი ჯემის მომზადების რეცეპტი.
როგორ მოვამზადოთ უგემრიელესი ჟოლოს ჟელე თესლების გარეშე
ინგრედიენტები
ჟოლო 1,5 კგ
შაქარი 800 გ
ლიმონმჟავა 0,25 ჩ.კ
მომზადება
ნაზი და ძალიან მწიფე კენკრა კარგად უნდა გაირეცხოს. ამისათვის ჩაყარეთ ისინი ქილაში და გარეცხეთ გამდინარე წყლის ქვეშ.
სუფთა ჟოლო ჩავყაროთ ქვაბში, რომელშიც მურაბას ვხარშავთ და პიურეს სახით ვაქცევთ. სხვათა შორის, შეგიძლიათ გამოიყენოთ ჩვეულებრივი ბლენდერიც. ეს ბევრად უფრო სწრაფად და მარტივს გახდის. მაგრამ, სამწუხაროდ, ეს ხელსაწყო გამიფუჭდა, ამიტომ უფრო ხანგრძლივ მეთოდს ვიყენებ. ტაფა გაზქურაზე დადეთ და როცა ადუღდება, ადუღეთ საშუალო ცეცხლზე დაახლოებით 5 წუთის განმავლობაში. ჟოლოს მასა მუდმივად უნდა ავურიოთ, რომ არ მიიწვას. ამავდროულად იხარშება წყლის დაუმატებლად.
ჟოლო ზამთრისთვის რბილი და ერთგვაროვანი რომ იყოს, მოხარშულ მასას წვრილ საცრში ვატარებთ. ხელს უწყობს წვრილი კურკების მოშორებას.
ახლა მიღებულ პიურეს ვამატებთ შაქარს. მიუხედავად იმისა, რომ რეცეპტი მოითხოვს 800 მლ პიურეს დაახლოებით 800 გრ შაქარს, მე ცოტა ნაკლებს ვიყენებ, რადგან ჩვენი ოჯახი ნაკლებად ტკბილ დესერტებს ანიჭებს უპირატესობას.
ტაფა გახეხილი კენკრით ისევ ცეცხლზე დავდგათ. მუდმივად ურიეთ სანამ მასა ადუღდება. ლიმონმჟავას ვამატებ. ხან ცოტა მეტს და ხან ნაკლებს, თუ თავად კენკრა მჟავეა. მაგრამ მჟავა აუცილებლად საჭიროა, ის ეხმარება ჟოლოს სასიამოვნო ფერის შენარჩუნებაში. მოხარშეთ ჯემი დაბალ ცეცხლზე დაახლოებით 20 წუთის განმავლობაში.
ხარშვის დროს წარმოიქმნება ქაფი. ის უნდა მოიხსნას დაჩხვლეტილი კოვზით. ამის წყალობით, ჟელე უფრო გამჭვირვალე გამოვა. ტაფას ცეცხლიდან ვიღებთ და ჯემს სტერილიზებულ ქილებში ვდებთ. შედეგად ვიღებთ დაახლოებით 1200 მლ მზა დესერტს. ქილებს თავსახური დაახურეთ და ოთახის ტემპერატურაზე დატოვეთ, სანამ ბოლომდე არ გაცივდება.
ჟელე შეგიძლიათ შეინახოთ ქილებში როგორც მაცივარში ასევე ოთახის ტემპერატურაზე მხოლოდ ბნელ ადგილას.
Სულ ეს არის! ასე სწრაფად და მარტივად შეგიძლიათ ზამთრისთვის შესანიშნავი ჯემის მომზადება. გამოდის ძალიან გემრიელი, სურნელოვანი, ნაზი და ერთგვაროვანი. ამ ჟელესთან ერთად შეგიძლიათ მიირთვათ ფაფები, ბლინები და ჩიზქეიქები. თქვენი ოჯახი და მეგობრები ნაკლებად სავარაუდოა, რომ წინააღმდეგობას გაუწევენ ასეთ მშვენიერ დესერტს.