ბევრი მათგანი, ვინც არ არის ბადრიჯნის მოყვარული, სიამოვნებით ჭამს მათგან რულეტებს. რა შეგვიძლია ვთქვათ ამ ბოსტნეულის ერთგულ გულშემატკივრებზე? ის უხდება ყველაფერს ცხარეს, სუნელებს და ტკბილ-მჟავეს. შესაბამისად, საჭმლისთვის უკეთესი საფუძვლის პოვნა რთულია! დღეს ჩვენ გეტყვით, ბადრიჯნის რულეტის რომელი რეცეპტები უნდა დაამატოთ თქვენს სამზარეულოს წიგნს.
ჩვეულებრივ, საკმარისია მხოლოდ რბილი ყველი პომიდორით. მაგრამ მაინც მინდა მრავალფეროვნება და უნიკალურობა. ვინ იცის, იქნებ ინგრედიენტების ერთ-ერთი ნაკრები გახდეს თქვენი საფირმო რეცეპტი?
ბადრიჯანი ყველა შემთხვევაში ერთნაირად უნდა მომზადდეს: გარეცხეთ, დაჭერით ზოლებად და 15 წუთის განმავლობაში მარილიან წყალში გააჩერეთ. ერთი ბადრიჯნიდან შეგიძლიათ მიიღოთ 8-10 ნაჭერი. ამისათვის თქვენ უნდა აირჩიოთ რაც შეიძლება გლუვი და გრძელი ბოსტნეული, რომელიც დაჭრის შემდეგ მოსახერხებელი იქნება გადასახვევად.
ბადრიჯნის რულონები მწვანილების და ბროწეულის შიგთავსით
დაგჭირდებათ:
2 ბადრიჯანი
ნედლი ქინძი გემოვნებით
1 კბილი ნიორი
0,5 ბროწეული
1 ჩილის წიწაკა
1 ლიმონი
200 გრ ნიგოზი;
მარილი და პილპილი გემოვნებით;
4 ს.კ. მზესუმზირის ზეთი
მომზადებული ბადრიჯანი შეწვით მცენარეულ ზეთით ცხიმწასმულ ტაფაზე. მოამზადეთ შიგთავსი: მოხალული (სურვილისამებრ) თხილი დაფქვით, შეურიეთ ბროწეულის მარცვლებს, ლიმონის წვენს, წვრილად დაჭრილ წიწაკას და ნიორს, მარილი და რამდენიმე სუფრის კოვზი ზეთი. რულეტები შეავსეთ თხილის შიგთავსით და მიირთვით გაციებული.
ბადრიჯნის რულეტის რეცეპტები
ბადრიჯნის რულეტები მოცარელასთან და პომიდორთან ერთად
დაგჭირდებათ:
1 ბადრიჯანი
120 გრ მოცარელა
1 პომიდორი
1 ყლორტი რეჰანი
2 ს.კ. მზესუმზირის ზეთი
მარილი და პილპილი გემოვნებით
ბადრიჯნის ნაჭრები შეწვით ცხიმწასმულ ტაფაზე და შეახვიეთ მოცარელას ნაჭრები და პომიდვრის ნაჭრები (მოხერხებულია ჩერი პომიდვრის გამოყენება). თითოეული შეკარით რეჰანის ფოთოლით. მისი მირთმევა შესაძლებელია როგორც ცივი, ასევე ცხელი, ტაფაში უკვე გახვეული რულეტების გაცხელებით. არა უმეტეს ორი წუთისა! მოცარელა ოდნავ დნება და კერძი კიდევ უფრო სანახაობრივი გახდება.
ბადრიჯნის კერძი მაიონეზით და მყარი ყველით
დაგჭირდებათ:
1 ყლორტი კამა
1 ყლორტი ოხრახუში
1 კბილი ნიორი
90 გრ მაიონეზი
2 ყლორტი ქინძი
0,5 ჩ.კ შავი (ან ვარდისფერი) წიწაკა
2 ბადრიჯანი
230 გრ გაუდა ყველი
115 გრ ნიგოზი
1 ჩ.კ სვია-სუნელი
ამ საზაფხულო კერძს არა მხოლოდ მოცარელა და რბილი ყველი უხდება. გაუდა ყველი გავხეხოთ წვრილ სახეხზე, შევურიოთ თხილის ნამსხვრევები, წვრილად დაჭრილი მწვანილი, დაჭყლეტილი ნიორი, სუნელი სვია, მაიონეზი და პილპილი. შემწვარი ბადრიჯნის ზოლები შეავსეთ და გამოაცხვეთ ღუმელში კიდევ 5-10 წუთი 180 გრადუსზე, რომ ყველი ოდნავ გადნეს. მიირთვით ცხელი!
ბადრიჯნის რულეტები მოცარელასთან და პესტოსთან ერთად
დაგჭირდებათ:
2 ბადრიჯანი
მარილი გემოვნებით
2 ს.კ. მზესუმზირის ზეთი შესაწვავად
150 გრ მოცარელა
პესტოს სოუსი გემოვნებით
პესტო ნამდვილი აღმოჩენაა ამ საჭმლისთვის. მოხარშული ბადრიჯნის ზოლებს წაუსვით ეს სურნელოვანი სოუსი, მოათავსეთ მოცარელა (კუბიკებად ან ერთ ჯოხში) განიერ კიდეზე და გადაკეცეთ. მზადაა!
ბადრიჯნის რულონები ბულგარული წიწაკის სოუსით
დაგჭირდებათ:
1 ბადრიჯანი
1 პომიდორი
1 დიდი მოცარელას ბურთი
50 გრ ლორი ან პროშუტო
4 მწვანე ხახვი
მარილი და შავი პილპილი გემოვნებით
ზეითუნის ზეთი გემოვნებით
2 ყვითელი ბულგარული წიწაკა
1 ს.კ ბალზამიანი ძმარი
გამოაცხვეთ წიწაკა ღუმელში შავი ლაქების გაჩენამდე, ჩადეთ ჩანთაში და 10 წუთის შემდეგ ადვილად მოაცლით კანს. დააბლენდერეთ წიწაკა და ბალზამიანი ძმარი, მარილი, პილპილი და კოვზი ზეითუნის ზეთი. სოუსი მზად არის! შემწვარი ბადრიჯანი შეავსეთ მოცარელას კუბიკების, პომიდვრის, მწვანილისა და თქვენი საყვარელი ხორციანი ნაზავით. მარილი მოაყარეთ შიგთავსს, გადაახვიეთ ბადრიჯანში და მიირთვით სოუსით.
ბადრიჯანი მზეზე გამხმარი პომიდვრით
დაგჭირდებათ:
2 ბადრიჯანი
150 გრ. კრემ-ყველი
1 ჩ.კ ხმელი ნიორი
3-4 ყლორტი ქონდარი
12-14 ც. მზეზე გამომშრალი პომიდორი
1 ყლორტი როზმარინი
მარილი გემოვნებით
50 მლ მზესუმზირის ზეთი
მზეზე გამომშრალი პომიდორი, ისევე როგორც ახალი, კარგად უხდება ბადრიჯანს. ამჯერად შემოგთავაზებთ მომზადებას ახლებურად: ბადრიჯნის ზოლები მოვათავსოთ კარგად ცხიმწასმულ საცხობ ფირფიტაზე, წავუსვათ ცხიმი, მოვაყაროთ ქონდარი, როზმარინი, მარილი და გამოვაცხოთ 200 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში 3 წუთის განმავლობაში თითოეულ მხარეს. მზა ზოლებში გადაახვიეთ კოვზი ნაღების ყველი და ერთი მზეზე გამომშრალი პომიდორი.
იტალიური ბადრიჯნის რულონები ყველით
დაგჭირდებათ:
1 ბადრიჯანი
100 გრ მყარი ყველი
მზესუმზირის ზეთი გემოვნებით
ტომატის სოუსი
ნაღები
250 გრამი რიკოტა ყველი (ან უცხიმო ხაჭო)
1 ლიმონი
1 ჩ.კ ძირა
მარილი გემოვნებით
პურის ნამსხვრევები
ტრადიციული იტალიური კერძი ინვოლტინი! ტაფაზე შეწვით ბადრიჯნის ზოლები და შეფუთეთ შიგთავსი: რიკოტასთან შეზავებული პურის ნამცხვრები, ლიმონის ნახევარი წვენი, ლიმონის ცედრა, ხახვი და მარილი გემოვნებით. რულონები მოათავსეთ ტომატის სოუსით ცხიმწასმულ საცხობ ფირფიტაზე, თითოეულ რულეტს მოასხით კოვზი ნაღები და გამოაცხვეთ 25 წუთი 180-ზე. შემდეგ მოაყარეთ ყველი და გამოაცხვეთ კიდევ 5 წუთი.
ბადრიჯნის რულონები კორეული სტაფილოთი
დაგჭირდებათ:
1 დიდი ბადრიჯანი
3 ს.კ. მცენარეული ზეთი
მარილი და პილპილი გემოვნებით
3 ს.კ. მაიონეზი
100 გრ კორეული სტაფილო
1 პომიდორი
ცხიმწასმულ ტაფაზე შემწვარ ბადრიჯანს მაიონეზი წაუსვით. ფართე კიდეზე მოვაყაროთ კორეული სტაფილო, პომიდვრის ნაჭერი და გადავახვიოთ. კლასიკური, მაგრამ მარტივი კომბინაცია!
ამგვარად ბადრიჯანი შეგიძლიათ შეუთავსოთ ნივრის სოუსს, სხვადასხვა სახის თხილს, მწვანილს და, რა თქმა უნდა, ხორცს. ბადრიჯნის რულეტები არის სამაგალითო კერძი ფურშეტისთვის ან გემრიელი საჭმელი ჭიქა ღვინოსთან. უმეტესობას ცივად მიირთმევენ, მაგრამ შევეცადეთ რამდენიმე ცხელიც დაგვემატებინა. რომელი რეცეპტი მოგეწონათ ყველაზე მეტად?