რატომ უნდა წაიკითხოთ მარილის შემადგენლობა
საბჭოთა პერიოდის ნოსტალგიის მიმართ ყოველთვის სკეპტიკურად ვიყავი განწყობილი. ისევე, როგორც ადრე ჰაერი უფრო სუფთა იყო, ხალხი უფრო კეთილი იყო, მაღაზიაში კი პროდუქტები უფრო ბუნებრივი იყო. მაგრამ ადამიანი ხომ ყოველთვის იპოვის საჩივარს. მაგალითად, რამდენიმე დღის წინ სუპერმარკეტში მეზობელი შემხვდა. მარილის შედგენილობაზე შემომჩივლა, წარმოგიდგენიათ?
რა თქმა უნდა, თანამედროვე საწარმოების მიერ წარმოებული ზოგიერთი პროდუქტის შემადგენლობას არ შეიძლება ეწოდოს სამაგალითო. და სუპერმარკეტში შეძენილი საკვების ხარისხში დარწმუნებული ყოფნა ზოგჯერ რთულია. მაგრამ ადრე არც კი მეგონა, რომ მარილის მწარმოებლებისგან ზურგში დარტყმის მოლოდინი ღირდა. თუმცა მარილის შემადგენლობამ დამაეჭვა.
როგორი უნდა იყოს მარილი
ვისაც ეს პროდუქტი ახსოვს დაახლოებით 15-20 წლის წინ (საბჭოთა წარმოების მარილზე არ მაქვს საუბარი) იგრძნობს განსხვავებას. დღევანდელისაგან განსხვავებით, მარილს ადრე ნაცრისფერი ელფერი ჰქონდა. მსხვილი კრისტალები ხშირად იქცევა ერთ მყარ ქვად, რომელიც უნდა დამტვრეულიყო დასაფქვავად.
ახლა სუპერმარკეტებში შეგიძლიათ იპოვოთ მარილი, იდეალური კონსისტენციისა და ფერის მიხედვით. ის თოვლივით თეთრია და თავისუფლად მიედინება, როგორც დეკორატიული ქვიშა. მაგრამ არის თუ არა მისი ჭამა უსაფრთხო? გემოთი არ განსხვავდება, მაგრამ ქიმიურ შემადგენლობაზე რას იტყვით?
რამდენიმე მწარმოებლის მარილის შეფუთვაზე, ნატრიუმის ქლორიდის გარდა (სინამდვილეში, თავად მარილი), მითითებულია საკვები დანამატები E535 და E536. რა არის და რატომ უმატებენ მარილს, ახლა გეტყვით.
E535 არის ნატრიუმის ფეროციანიდი, რომელიც მიეკუთვნება სტაბილიზატორების ჯგუფს. მას მარილში უმატებენ, რომ არ გამუქდეს და თოვლივით თეთრი იყოს. E535 შეიცავს ციანიდის ნაერთებს, რის გამოც მისი დიდი რაოდენობით გამოყენება დამღუპველად მოქმედებს ადამიანის ორგანიზმზე.
E536 არის კალიუმის ფეროციანიდი, ასევე სტაბილიზატორი. იგი გამოიყენება მარილის დასამტვრევად. E536 შეიცავს ციანიდებს, რომლებიც ჯანმრთელობისთვის სახიფათოა მასის ზემოქმედებისას. ისინი პროვოცირებენ კანის პრობლემებს, ნაღვლის ბუშტისა და ღვიძლის, კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის და ლიმფური კვანძების დარღვევებს.
ვინაიდან ამ საკვები დანამატების პროცენტული რაოდენობა მარილის შემადგენლობაში ძალიან დაბალია, მათი ეფექტი მხოლოდ დროთა განმავლობაში შეიმჩნევა. თუმცა, E535 და E536 დაშვებულია და აქტიურად გამოიყენება როგორც შიდა, ისე ევროპული საკვების წარმოებაში.
უფრო მეტიც, მეცნიერები ამტკიცებენ, რომ ნატრიუმის და კალიუმის ფეროციანიდები არ შეიწოვება კუჭის კედლებში, მაგრამ უსაფრთხოდ გამოიყოფა უცვლელი სახით. მაგრამ პირადად მე არ ვისურვებდი ამის გამოცდას. ამიტომ, ახლა ყველაზე “სუფთა” შემადგენლობის მარილს ვირჩევ.
სწორედ ამიტომ, თანამედროვე პირობებში საჭიროა გულდასმით შევისწავლოთ არა მხოლოდ სოსისებისა და ტკბილეულის, არამედ წყლისა და მარილის შემადგენლობაც კი. დანამატები და კონსერვანტები გველოდება უმარტივეს პროდუქტებშიც კი. იცოდით, რომ მარილი შეიცავს არა მხოლოდ მარილს? რამდენად ხშირად აქცევთ ყურადღებას შეფუთვაზე მოცემულ ინფორმაციას? გაგვიზიარე შენი გამოცდილება!