როგორ უნდა გაირეცხოს ჩირი სწორად და რატომ არის ეს აუცილებელი. მნიშვნელოვანი ინფორმაცია, რაც ყველა დიასახლისმა უნდა იცოდეს. იზრუნეთ საკუთარ თავზე და საყვარელ ადამიანებზე!

by ekaterine

ყველას სმენია ხმელი ხილის სარგებლობის შესახებ. პირველ რიგში, ისინი შეიცავს დიდი რაოდენობით ბოჭკოს. მეორეც, ის ვიტამინებისა და საკვები ნივთიერებების წყაროა. ისინი მნიშვნელოვანია ადამიანის იმუნიტეტის შესანარჩუნებლად. ამ პროდუქტის სახეობიდან გამომდინარე, მისი თვისებები სხვადასხვაა. მაგალითად, შავი ქლიავით ნორმალიზდება კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის და ნაწლავების ფუნქციონირება. მაგრამ სამწუხაროდ არ ვიცით, თუ როგორ უნდა გარეცხოთ ხმელი ხილი, რომ საფრთხე არ დაგემუქროთ.

საქმე ის არის, რომ ხმელი ხილი გადის სპეციფიკურ დამუშავებას გოგირდის დიოქსიდით. მარტივად რომ ვთქვათ, კონსერვანტი E220 გამოიყენება. მწარმოებლები ამას აკეთებენ ისე, რომ პროდუქტი უფრო მიმზიდველი იყოს და უფრო მეტხანს შეინახოს. ნივთიერება არა მხოლოდ ანელებს ხილის გამუქებას, არამედ გააჩნია ტოქსიკურობის გარკვეულ ხარისხსაც. ამიტომ, თქვენ უნდა იცოდეთ, თუ როგორ გარეცხოთ გამოყენებანდე სწორად ხმელი ხილი. ეს დაგიცავთ თქვენ შესაძლო ალერგიული რეაქციებისგან.

როგორ უნდა გარეცხოთ ხმელი ხილი სწორად

გამდინარე წყლის ქვეშ ნორმალური რეცხვა მხოლოდ მტვერსა და ჭუჭყს აშორებს. რა თქმა უნდა, ეს საკმარისი არ არის. მავნე კონსერვანტის მოსაშორებლად, წყალში გაჟღენთილი გამხმარი ხილი ოთახის ტემპერატურაზე მინიმუმ ნახევარი საათის განმავლობაში დატოვეთ, მაგრამ უკეთესი იქნება თუ მათ მინიმუმ 1 საათის განმავლობაში გააჩერებთ. მუდმივად შეცვალეთ წყალი, გოგირდის დიოქსიდის მოსაცილებლად. მნიშვნელოვანია გვახსოვდეთ, რომ ამ შემთხვევაში მდუღარე წყალი არ არის რეკომენდებული. რაც უფრო მაღალია წყლის ტემპერატურა, მით უფრო ნელდება მავნე ნივთიერებების გამოყოფა.

როგორ შევამოწმოთ, კონსერვანტი გამორეცხილია თუ არა

იმის შესამოწმებლად, თუ კონსერვანტი რჩება, თასში, რომელშიც გარეცხეთ ჩირი, დაამატეთ ცოტა კალიუმის პერმანგანატის ხსნარი. თუ სითხემ ნათელი ფერი შეინარჩუნა, მაშინ გამხმარი ხილი უსაფრთხოა. თუ გაუფერულდა, მაშინ კონსერვანტი პროდუქტში დარჩა.

როგორ ავირჩიოთ ხმელი ხილი

ჩირი ზედმიწევნით დაათვალიერეთ შეძენამდე. თითოეული ხილი უნდა იყოს მთლიანი, ყუნწების, კურკის, უცხო მინარევების გარეშე. თუ ხედავთ ნათელ და ერთი შეხედვით პრიალა ჩირს, გვერდი აუარე. მათ, სავარაუდოდ, ქიმიკატებით აჯერებენ. ბუნებრივი საშრობით, ხილი არ პრიალებს. შეამოწმეთ ვადის გასვლის თარიღი, თუ პაკეტით იყიდით.

გახსოვდეთ, რომ E220 კონსერვანტი საშიშია თქვენი სხეულისთვის. ამიტომ შეეცადეთ თავიდან აიცილოთ საკვები, რომელიც შეიცავს ამ ნივთიერებას. შეარჩიეთ და გარეცხეთ სწორად და ნუ დაგავიწყდებათ სტატიის გაზიარება თქვენს მეგობართან. ინფორმაცია ხმელი ხილის შესახებ აუცილებელია იცოდეთ იმისათვის, რომ ჯანმრთელი დარჩეთ!

Related Articles