ამ ფერმენტირებული პროდუქტებით გააუმჯობესეთ ნაწლავის მიკროფლორა. თქვენი მეორე ტვინი, რომლის მუშაობაზეც დამოკიდებულია ჯანმრთელობა.

by ekaterine

 

ძნელია შეხვდეთ ადამიანს, ვისაც კუჭ-ნაწლავის რაიმე პრობლემა არ აწუხებს. გასტრიტი, კანდიდოზი, კოლიტი, პანკრეასის ანთება გავრცელებული დაავადებებია, ამიტომ მიმართავენ პრობიოტიკებს. პრობიოტიკები კაფსულებში იხსნება კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ზედა ნაწილში და ნაწლავებამდე ვერ აღწევს. ამიტომ არ ღირს ფულის ხარჯვა, რადგან საჭირო ნივთიერებები შეიძლება საკვებიდან მივიღოთ. არსებობს ყველასთვის ხელმისაწვდომი ფერმენტირებული საკვები.

 

მნიშვნელოვანია მივირთვათ ფერმენტებით მდიდარი საკვები, შემოგთავაზებთ სამ მათგანს, რომელიც იაფიც არის და ხელმისაწვდომიც.

ფერმენტებით მდიდარი პროდუქტები

ფერმენტირებული საკვები არის დუღილის პროცესების შედეგად დამზადებული საკვები. ეს საკვები ხელს უწყობს საჭმლის მომნელებელი პროცესის გაუმჯობესებას და კუჭის წვენის წარმოებას. ბოსტნეულისა და ხილის სახამებელი და შაქარი სხვადასხვა სახის ბაქტერიების ზემოქმედებით იცვლება ლაქტური მჟავით, რაც ძალიან სასარგებლოა საჭმლის მომნელებელი ტრაქტისთვის.

ასეთი ბოსტნეულსა და ხილს აქვს უნიკალური უნარი საჭმლის მონელების გაუმჯობესების და მოგაშორებთ  დისკომფორტს, რომელიც კუჭის წვენის გაზრდილი ან არასაკმარისი რაოდენობითაა გამოწვეული.

 

როდესაც მარილმჟავას წარმოქმნა არასაკმარისია, ფერმენტირებული პროდუქტები ზრდიან კუჭის მჟავიანობას და პირიქით, დიდი რაოდენობის მარილმჟავის დროს ეს პროდუქტები იცავს კუჭის ლორწოვანს დაზიანებისგან.

ეს ბუნებრივი პრობიოტიკები გაზრდის B ვიტამინების, ომეგა -3 ცხიმოვან მჟავების, კუჭ-ნაწლავის ფერმენტების, ლაქტაზას და ლაქტურ მჟავას წარმოქმნას, რაც ხელს უშლის ინფექციების წარმოშობას.

 

ისინი ასევე შეიცავს აუცილებელ ვიტამინს K1 კალციუმის შთანთქმისათვის, რასაც ორგანიზმი თავისთავად ვერ გამოიმუშავებს. ფერმენტირებული საკვების გარეშე, ასთმის, ალერგიის, კანის დაავადებების და ასევე ონკოლოგიური დაავადების განკურნებაც კი შეუძლებელია. ისინი ხელს უწყობენ სხეულის კიბოს უჯრედების განეიტრალებას. აქ არის ჩამოთვლილი 3 ყველაზე სასარგებლო და ხელმისაწვდომი ფერმენტირებული პროდუქტები.

1.კომბოსტოს მწნილი

კომბოსტოს დამწნილების დროს არ არის საჭირო მჟავას დამატება, რადგან ისინი მის ზედაპირზე ცხოვრობენ. დაამატეთ ნატურალური მარილი ამჟავებამდე. სანამ ლაქტობაქტერიები წარმოიქმნებიან, ლპობის ბაქტერიებს მარილი გააუვნებელყოფს.

მჟავე კომბოსტო შეიცავს დიდი რაოდენობით C ვიტამინს, რომელიც აძლიერებს იმუნურ სისტემას და ხელს უშლის უჯრედების და ქსოვილების ნაადრევი დაბერებას. გარდა ამისა, სავსეა ვიტამინი A, ვიტამინი B, ვიტამინები K და U. ეს ნივთიერებები ხელს უშლის კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მრავალი დაავადების წარმოქმნას, მათ შორის კუჭის წყლულისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის წყლულის გამოვლინებას. მჟავე კომბოსტო შეიცავს დიდი რაოდენობით იოდის, ამიტომ მის დასამჟავებლად არ არის საჭირო იოდირებული მარილის გამოყენება.

 

2.ბოსტნეულის ნარევი

ეს მარტივი რეცეპტი შედგება უგემრიელესი ფერმენტირებული ბოსტნეულისა და ჯანსაღი სასმელისგან. 3-ლიტრიან ქილაში ნახევრად დაჭრილი კომბოსტო, საშუალო ზომის ჭარხალი, დაჭრილი თხელ ნაჭრებად, ერთი თავი გარჩეული ნიორი და ცოტა კამის თესლი ან ახალი კამა.

ბოსტნეულმა ქილის 2/3 უნდა შეავსოს. დაამატეთ 2 ს/კ. მარილი, 1 ჭიქა შრატი და შეავსეთ წყლით. დაადეთ სიმძიმე, რომ ბოსტნეული წყალმა დაფაროს. დადგით ოთახის ტემპერატურაზე 2 კვირით ასამჟავებლად. შემდეგ შეინახეთ ცივ ადგილას.

გამოდის ძალიან გემრიელი საკვები, რომელიც  შეგიძლიათ დაამატოთ თქვენს ყოველდღიურ რაციონს. ეს ხელს უწყობს წნევის რეგულირებას და ასევე აუმჯობესებს ნაწლავის მიკროფლორას.

 

3.ჭარხლის ბურახი

დაჭრით ჭარხალი საშუალო ზომის ნაჭრებად და 2 ლიტრიან ქილაში მოათავსეთ. დაამატეთ 1-2 ს/კ. მსხვილი მარილი, 1 ჭიქა შრატი, 5 კბილი ნიორი, 1 ჩ/კ კამის თესლი და შეავსეთ წყლით. ოთახის ტემპერატურაზე 2-დან 5-დღემდე დატოვეთ, შემდეგ კი შეინახეთ მაცივარში. სასმელი გააზავეთ წყლით და ისე მიირთვით.

სასარგებლო სასმელი ხელს შეუწყობს სხვადასხვა პრობლემების აღმოფხვრას გულის სისტემის მუშაობაში. იგი აქტიურად გამოიყენება სხეულის გაწმენდის და ნაწლავის სტაბილიზაციისთვის. ჭარხლის ბურახი გამოიყენება ქრონიკული ყაბზობის დროს. სასმელი გამოდევნის ჭარბ და მავნე ნივთიერებებს ორგანიზმიდან, აქტიურად ასუფთავებს მას შლაკებისა და ტოქსინებისგან. უნიკალური სასმელია და ითვლება როგორც ბუნებრივი ცხიმისმწველი პროდუქტი.

 

ბოლო დროს ფერმენტირებული პროდუქტების მოხმარება მკვეთრად შემცირდა, მაღაზიის თაროებზე მომრავლდა რაფინირებული და პასტერილებული პროდუქტები. ჯანსაღი პროდუქტები არაჯანსაღმა ჩაანაცვლა. ამიტომ ნაწლავის ფლორის გაუმჯობესებაზე თავად უნდა ვიზრუნოთ. ითვლება, რომ ნაწლავი მეორე ტვინია, რომლის მუშაობაზე ც არის დამოკიდებული პრაქტიკულად ყველა ორგანოს მუშაობა.

 

 

Related Articles