დარგვამდე დაალბეთ ერთ-ერთ ხსნარში, უხვი და ჯანსაღი ხახვის მოყვანა საოცრად მარტივია ამ გზით.

by ekaterine

თუ გადაწყვეტილი გაქვთ ხახვის მოყვანა, გირჩევთ წინასწარ დაალბოთ ხსნარში, ასე თავს დაიზღვევთ მიკრობებისაგან, რომლებიც აფუჭებს ხახვის ბოლქვებს. ასე მოყვანილი პროდუქტი სწრაფად იზრდება და კარგად ინახება ზამთრისთვის.

 

ხახვის ჩალბობის მეთოდები

არსებობს სხვადასხვა ვარიანტი. არ იცქაროთ პირველის არჩევა, ყურადღებით წაიკითხეთ.

ჩალბობა მარილიან ხსნარში

 

გახსენით 2 ს.კ. მსხვილი მარილი 2 ლ წყალში, ჩაალბეთ ხახვი 2-3 საათი.

ასეთი აბაზანა ხახვისთვის ძალზე პოპულარულია, ის სწრაფად ზრდას უწყობს ხელს, იცავს ნიადაგში არსებული აგრესიული ორგანიზმებისგან.

ჩალბობა სოდიან ხსნარში

 

დარგვამდე 1 ჩ.კ. სოდა გახსენით 10 ლ თბილ წყალში (45-50 გრადუსი), ჩაალბეთ 15 წუთი. ეს უვნებელყოფს ბოსტნეულს. დადასტურდა, რომ სოდაში გაჟღენთილი ხახვი ბოსტნეულის დეზინფექციას იძლევა.

ჩალბობა კალიუმის პერმანგანატში

 

ასეთი აბაზანები შეგიძლიათ ბოსტნეულის დასამუშავებლად ან მარილწყლის გამოყენების შემდეგ გამოიყენოთ. გახსენით 1 ს.კ. კალიუმის პერმანგანატი 10 ლ წყალში. აურიეთ გახსნამდე. ჩაალბეთ 1,5-2 საათით. ეს ხახვს მავნე ბაქტერიებისგან იცავს, ხელს უშლის პათოგენური მიკროორგანიზმების წარმოქმნას.

ჩალბობა არყის ფისში

 

ასეთი გადამამუშავებელი მეთოდის გამოყენება სასარგებლოა როგორც არა მხოლოდ ბოსტნეულისთვის, არამედ ნიადაგის მიკროფლორასთვის, რომელშიც ის იზრდება.

დასათესი ხახვი გააშრეთ ბატარეაზე 40 გრადუსზე, 24 საათით. მოაცალეთ ზედა ფურცელი. მოაჭერით წვეროები და ჩაალბეთ სითხეში 3 საათით (1 ს.კ. ფისი 1 ლ ოთახის ტემპერატურის წყალზე). რეკომენდებულია ხახვის ჩალბობა ბადეში.

ხახვის კვალი გააკეთეთ სტაფილოსა და სხვა არომატული ბალახების გვერდით. ადგილი ყოველწლიურად შეცვალეთ. დარგვამდე ნიადაგი ბუნებრივი სასუქით გაამდიდრეთ. შეარჩიეთ რომელიმე ხერხი და ჩაალბეთ. მდიდარი მოსავალი არ დააყოვნებს!

შეინახეთ სტატია და გამოიყენეთ რჩევები საჭირო დროს!

Related Articles