ტუტოვანი საკვების ტოპ-ათეული, რომელიც ხელს უშლის სიმსუქნეს, ინსულტს და კიბოს!

by ekaterine

რატომ ვიტანჯებით ჭარბი წონისგან? პროდუქტები, რომლებსაც ყოველდღიურად ვიყენებთ და სასარგებლოდ მიგვაჩნია, ორგანიმში ზრდიან მჟავიანობას, შედეგად ირღვევა მეტაბოლიზმი, წონა იმატებს და თავს იჩენს მრავალი დაავადება. საბედნიეროდ, არსებობს პროდუქტების ჩამონათვალი, რომლებიც აბალანსებენ მჟავიანობას და მათ ტუტოვანი პროდუქტები ეწოდებათ.

ტუტე საკვები მდიდარია მინერალებით, ვიტამინებით და სხვა ნაერთებით. თუ თქვენ გაქვთ რამდენიმე ასეთი პროდუქტი თქვენს კვების რაციონში, არა მარტო წონაში დაიკლებთ, არამედ რამდენიმე კვირის შემდეგ უფრო მხიარულად იგრძნობთ თავს.

ისპანახი

 

მასში  ბევრი ანტიოქსიდანტია, ცოტა ქოლესტერინი და ცხიმი, საკმარისი რაოდენობის ვიტამინი A, B6, C და K, კალიუმი, თუთია,  მაგნიუმი და კალციუმი. უკვე დიდი ხანია ცნობილია, რომ ეს პროდუქტი აუმჯობესებს მეხსიერებას, ხელს უწყობს გულის დაავადებების თავიდან აცილებას და აუმჯობესებს ტვინის მუშაობის სტიმულს.

ნესვი

 

მისი რბილობი არ არის მხოლოდ გემრიელი, არამედ ძალიან სასარგებლოა. ნესვი – ტუტე საკვების ნათელი მაგალითია, რადგან ის შეიცავს დიდ რაოდენობას წყალს. კვლევებმა აჩვენა, რომ ნესვი შლის ტოქსინების და სწრაფად გამოაქვს ორგანიზმიდან, ვიდრე ბევრი ცნობილი პროდუქტი.

ყვავილოვანი კომბოსტო

 

რომ უზრუნველყოთ თქვენი სხეული საჭირო დოზის ვიტამინი C, საკმარისია ჭამოთ ერთი პორცია ყვავილოვანი კომბოსტო.   ყვავილოვანი კომბოსტო აუმჯობესებს გულის მუშაობას და ზრუნავს მის ჯანმრთელობაზე. გამოირჩევა  ვიტამინ K, კალიუმის, კალციუმის, მანგანუმის და რიბოფლავინის შემცველობით.

ლიმონი

 

გარდა ვიტამინი C, რომელიც ყველამ იცის, ლიმონში შედის ვიტამინები B6 და E, სპილენძი, რიბოფლავინი, თუთია, კალციუმი და კალიუმი. ლიმონის წვენი ამცირებს ინსულტის რისკს და თირკმლის ქვებსაც კი ანადგურებს. თუ თქვენ გაქვთ მაღალი წნევა ან ხშირი ფაღარათი, ჩართეთ ლიმონი თქვენს რაციონში.

ბანანი

 

ამბობენ, რომ ვისაც გული აწუხებს, აუცილებელია დღეში ერთი ბანანის ჭამა, მაგრამ ცოტამ თუ იცის, რომ ბანანი ხელს უწყობს სისხლში შაქრის დარეგულირებას. ორგანიზმს  კვებავს მაგნიუმით, კალიუმით და B ჯგუფის  ვიტამინებით.

ყურძენი

 

ანტიოქსიდანტების მაღალი კონცენტრაციის გამო, ყურძენი საუკეთესოა კიბოს პროფილაქტიკისთვის, ასევე ფილტვის, პანკრეასის, პროსტატის და პირის ღრუს კიბოს რისკს ამცირებს.

ზეითუნის ზეთი

 

ზეითუნის ზეთი მდიდარია ვიტამინით, ანტიოქსიდანტებითა და ცხიმოვანი მჟავებით. გამოიყენეთ უფრო ხშირად და გექნებათ გულის დაავადების რისკის შემცირება.

ავოკადო

 

რა თქმა უნდა ჩვენ საშუალება არ გვაქვს ყოველ დღე ავოკადო ვჭამოთ, მაგრამ უნდა ვეცადოთ ხშირად მივირთვათ.

ავოკადო შეიცავს  ცხიმოვანი მჟავებს და უჯრედულ ბოჭკოს, აუმჯობესებს გულის ფუნქციას და აკონტროლებს ქოლესტერინის დონეს.

სტაფილო

 

ეს ბოსტნეული შეიცავს ბევრ სასარგებლო ვიტამინს. საუკეთესოა მხედველობისთვის.იგი შეიცავს რკინას, ბოჭკოს, კალიუმს, ვიტამინებს A, B8, C და K. Carrots ასევე აუმჯობესებს აზროვნების პროცესს.

ბროკოლი

 

ეს ბოსტნეული აუმჯობესებს გულის ფუნქციას და ძვლის ჯანმრთელობას. იგი ამცირებს ქოლესტერინს და ებრძვის კიბოს. რკინის გარდა, ეს პროდუქტი ასევე მდიდარია უჯრედული ბოჭკოთი, სპილენძით, კალიუმით და ვიტამინებით B6, C, E და K.

სხეულისთვის მნიშვნელოვანია ორივე – მჟავა და ტუტე საკვები. ერთი რამის შერჩევა და მეორეს უგულებელყოფა არასწორი გადაწყვეტილებაა. უბრალოდ დაამატოთ ჩამოთვლილი პროდუქტები თქვენს რაციონშო, კარგი იქნება არა მხოლოდ წონის დაკარგვისთვის, არამედ ხელს შეუწყობს ენერგიის გაზრდას და განწყობას გააუმჯობესებს.

 

Related Articles