როგორ შევინახოთ კვერცხი მაცივრის გარეშე: ევროპელების გამოცდილება
ახლახან ვესტუმრე ჩემს მეგობარს, რომელიც გერმანელზე გათხოვდა და ევროპაში დარჩა. გადავწყვიტეთ ერთად გაგვეკეთებინა ღვეზელი, როგორც ბავშვობაში ვაკეთებდით. მაგრამ მაცივარი რომ გავხსენი, მასში კვერცხი არ დამხვდა. ფანჯრის რაფაზე იდო თურმე. “როგორ ინახავ კვერცხს მაცივრის გარეშე?” ვკითხე. მეგობარს გაეცინა და ახსნა დაიწყო.
თურმე ევროპაში კვერცხებს მაცივარში არავინ ინახავს და გამოყენებამდე არ რეცხავს. უფრო მეტიც, ის საშიშადაც კი ითვლება! ტიპურ ევროპულ მაცივარში კვერცხის გრძელ უჯრას ვერ ნახავთ და ბევრ მაცივარს სპეციალური სადგამიც კი არ აქვს.
როგორ და რატომ შევინახოთ კვერცხი მაცივრის გარეშე
ეს ყველაფერი სალმონელოზს ეხება, რომელსაც ევროპაში მძიმედ ებრძვიან. ფერმერები და სხვა მწარმოებლები სპეციალურ ვაქცინებს ატარებენ ქათმებში. შედეგად, კვერცხების ზედაპირზე წარმოიქმნება ბუნებრივი ბარიერი, რომელიც შეიძლება დაირღვეს გარეცხვით ან ტემპერატურის ცვლილებებით.
ამიტომაც ევროპელი ექიმები გვირჩევენ კვერცხის ოთახის ტემპერატურაზე შენახვას. მაგრამ რამდენ ხანს შეიძლება კვერცხების შენახვა მაცივრის გარეშე? დიეტური კვერცხები ადვილად ინახება მაცივრის გარეშე დაახლოებით ერთი კვირა, ხოლო სუფრის კვერცხი – თითქმის ერთი თვე!
დავფიქრდი და მივხვდი, რომ ეს მიდგომა ხშირად უფრო მოსახერხებელია. ამასთან, ბევრი რეცეპტში იყენებენ კვერცხს ოთახის ტემპერატურაზე. თუ მათ მაცივრის გარეშე შეინახავთ, გამოდის, რომ შეგიძლიათ დაუყოვნებლივ ჩართოთ მომზადების პროცესში. და რა განსხვავებაა უცხოელების ცხოვრებასა და ჩვენს ყოველდღიურობას შორის?