ექსპერტები გვირჩევენ არ დააკონსერვოთ ხილი ან ბოსტნეული, გაიგეთ, რა ალტერნატივებს გვთავაზობენ ისინი.

by ekaterine

ჯემი ჩვენს მაგიდებზე ხშირი სტუმარია. ამ გზით, ყოფილი საბჭოთა კავშირის ხალხი დიდხანს ინარჩუნებდა ხილს და კენკრას. უფრო მეტიც, ჯემი მშვენიერი დელიკატესია, რომელიც შესანიშნავი დამატებაა ბლინების და რულეტებისთვის,  ღვეზელის და ნამცხვრებისთვის. ამასთან, მეცნიერთა ერთი ჯგუფმა მივიდა იმ დასკვნამდე, რომ ჯემი და მურაბა არ არის საუკეთესო ზამთარში მისაღებად.

რატომ ჯობია არ მოხარშოთ ჯემი

ჯემის საწინააღმდეგო თეორიის თანახმად, რომელიც აქვთ მეცნიერებს, ეს პროდუქტი შეიცავს ძალიან ბევრ შაქარს. უმეტეს შემთხვევაში, შაქრის ოდენობა მთლიანი მოსავლის 50% -ს აღწევს. მაგრამ ეს ყველაფერი არ არის, რადგან თავად ხილი და კენკრა ასევე შეიცავს შაქარს. თუ იყენებთ მარტივ გამოთვლებს, მიიღეთ შემდეგ სურათს. მაშინაც კი, თუ ჯემი მჟავეა პროპორციით 85% კენკრა და 15% შაქარი, მაშინ მზა პროდუქტის 100 გრ -ში იქნება დაახლოებით დღიური ნორმის ნახევარი ზრდასრული ადამიანისთვის.

რას გვთავაზობენ მეცნიერები

ნუ იდარდებთ, რომ გირჩევთ უარი თქვათ ჯემზე. სინამდვილეში, ზამთრისთვის ვიტამინების შენარჩუნების სხვა გზა არსებობს. უფრო მეტიც, ეს რეცეპტები იქნება არანაკლებ წარმატებული და უფრო სასარგებლო.

გაყინვა.

კენკრა შეიძლება მთლიანად გაყინული იყოს. მათი საყინულეში მოთავსება შესაძლებელია რძის პროდუქტების ქილებში, საკვების კონტეინერებში, ჩანთებში. გარგარის, ქლიავის და ატმის გაყინვამდე შეიძლება მათი გარეცხვა, თესლისგან განცალკევება და დაჭრა. ამის შემდეგ, მოათავსეთ კონტეინერში და შედგით 60-90 გრადუსამდე  (დაახლოებით 1 წუთი) შეინარჩუნებს გემოს და თავიდან აიცილებს გაფუჭებას.

გაშრობა შეიძლება მოცხარის, ვაშლის, მსხლის, ჟოლოს და სხვა ხილისა და კენკრის. ამის გაკეთების ყველაზე სწრაფი გზა სპეციალური საშრობშია, მაგრამ შეგიძლიათ გააშროთ ღუმელით, რომელიც გაცხელებულია 50 გრადუსზე. გამხმარი ხილი უნდა ინახებოდეს ქსოვილის ჩანთებში, კონტეინერებში ან მინის ქილებში.

ხილისგან და კენკრისგან შეგიძლიათ შესანიშნავი ტკბილეული მოამზადოთ ბავშვებისთვის და მოზრდილებისთვის – ტყლაპი. მოხარშეთ კენკრა და ხილი, რომელსაც მცირეოდენი წყალი აქვს დამატებული, გახეხეთ და გაშალეთ თხელ ფენად ცელოფანზე. გაშრობის შემდეგ, ტყლაპი შეიძლება შეინახოთ ექვს თვემდე ვადით.

 

 

რატომ არ არის რეკომენდებული ბოსტნეულის დამწნილება გრძელვადიანი შენახვისთვის ქილებში, დამატებულია დიდი რაოდენობით მარილი, ძმარი და ზეთი. ზოგი საუბრობს მარინადზე ასპირინის დამატებაზე, კიტრისა და პომიდვრის შენარჩუნების მიზნით.

ასეთი პროდუქტების მცირე რაოდენობით მოხმარება ჯანმრთელობისთვის საზიანო არ შეიძლება იყოს, თუმცა, მათი რეგულარული გამოყენება უამრავ დაავადებას იწვევს.

 

ასე რომ, მცენარეული ზეთის, ძმრის ან მდოგვის ნაზავი მკვეთრად ზრდის გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკს. მარილის გაზრდილი რაოდენობა ამძაფრებს ჰიპერტენზიის მქონე პაციენტების მდგომარეობას. ასპირინის ხშირი მოხმარებით, შეიძლება მოხდეს კუჭის სისხლდენა.

მწნილების შესანიშნავ ალტერნატივას ეწოდება გაყინვა. ამ ფორმით, პროდუქციის შენახვა შეიძლება დიდი ხნის განმავლობაში, ხოლო მათში ბევრი სასარგებლო ნივთიერება რჩება. საყინულეში საკვების შენახვამდე, გაასუფთავეთ ბოსტნეული. ეს არის კომბოსტო (ყვავილოვანი კომბოსტო და ბრიუსელის ყლორტები), ბროკოლი, ყაბაყი, მწვანე ლობიო.

 

ზოგიერთი ბოსტნეული უნდა გაცხელდეს ღუმელში გაყინვამდე. ეს შეეხება ბადრიჯანს. რაც შეეხება ბულგარულ წიწაკას, ის შეიძლება გაყინული იყოს ნებისმიერი ფორმით. კიდევ ერთი შესაფერისი ვარიანტია ბოსტნეულის გაშრობა. წვრილად დაჭრილი ბოსტნეული შეიძლება გაცხელდეს ღუმელში დაბალ სითბოზე და შეინახოს კონტეინერებში ან ქსოვილის ჩანთებში. ასეთი პროდუქტები შესაფერისია სუპების, სალათებისა და ძირითადი კერძების დასამზადებლად.

Related Articles