კულმუხოს დიდი ხანია უწოდებენ “ცხრა ძალას”, რომელიც სრულიად შეესაბამება ამ მოკრძალებულ, მაგრამ ძალიან ჯანსაღ ფესვს. შუა საუკუნეებში იგი უცნობი საშინელი დაავადებების, მოწამვლის, ჭირთან საბრძოლველად გამოიყენებოდა.
კულმუხოს ფესვი
კულმუხოს ექსტრაქტებიდან იღებენ ფრუქტოზას, შეიცავს ორგანულ მჟავებსა და ეთერზეთებს. იგი გამოიყენება ბრონქების, ფილტვების, გაციების დროს. ფესვის ნაყენი სასარგებლოა მეტაბოლიზმის გასაუმჯობესებლად.
კულმუხოს ფესვები სამკურნალოდ რომ გამოვიყენოთ, უნდა გაირეცხოს, დაიჭრას და ბნელ ადგილას გაშრეს. მზეზე გაშრობის შემთხვევაში ის კარგავს სამკურნალო და სასარგებლო თვისებებს.
არსებობს მრავალი ნაყენის და ხსნარის რეცეპტი. აფთიაქში შეგიძლიათ შეიძინოთ კულმუხოს ყვავილი, რომლისგანაც მოამზადებთ სამკურნალო ჩაის.
მარტივია ახალგაზრდობის ჯანსაღი ელექსირის მომზადება ღვინით. მხოლოდ არ უნდა გადააჭარბოთ პროპორციებს. ღვინო გამოყენებული უნდა იყოს იმუნიტეტის ასამაღლებლად და არა დასათრობად. მიუხადავად იმისა, ვინც რეგულარულად მიირთმევს წითელ ღვინოს, თავს გრძნობენ კარგად და იშვიათად ავადდებიან.
შემადგენლობა
500 მლ წითელი ღვინო
3 ს/კ. კულმუხო
1 ს/კ. თაფლი
მომზადება
გარეცხეთ და დაჭერით კულმუხოს ფესვი.
დაამატეთ თაფლი და დაასხით ღვინო.
ადუღეთ დაბალ ცეცხლზე 15 წუთი.
გააციეთ, გადაწურეთ და ჩაასხით მინის ბოთლში ან ქილაში.
მიიღთვით 50 მლ. ნაყენი 3-ჯერ დღეში ჭამის შემდეგ. კუჭის მჟავიანობის შემთხვევაში თავი შეიკავეთ მისი მიღებისგან.
ეს სასმელი აძლიერებს იმუნიტეტს და ძალიან უხდება მათ, ვინც ხშირად ავადმყოფობს.
ბუნება გვაძლევს ყველა საჭირო ნივთიერებას, რათა გავაძლიეროთ იმუნური სისტემა და ვუმკურნალოთ მრავალ დაავადებას. აუცილებელია მხოლოდ ვიცოდეთ მათი სწორად მომზადება და გამოყენება.