ჰუმუსი მნიშვნელოვნად ამცირებს კიბოს რისკს! აღმოსავლეთის სამზარეულოს მარგალიტი ადვილად მზადდება სახლში!

by ekaterine

ჰუმუსის პირველი ნახსენებია XIII საუკუნეში არაბულ სამზარეულოში, ახლა კი მისი ხილვა მსოფლიოს ყველა კუთხეში არის შესაძლებელი. ეს კერძი ასევე  ხმელთაშუაზღვის დიეტაშიც არის, რომელიც საუბრობს მისი დიდი სარგებელის შესახებ. ცილის კარგი წყაროა, ჰუმუსი ამცირებს საკვებისადმი მიდრეკილებას, ნორმალიზებას ახდენს სისხლში შაქრის შემცველობის. უფრო მეტიც, კვლევებმა აჩვენა, რომ ჰუმუსის შემადგენლობა მნიშვნელოვნად ამცირებს კიბოს განვითარების რისკს.

 

ჰუმუსის ინგრედიენტები შეიცავს ტრიპტოფანს, 5-ჰიდროქსიტრიპტოპანს და სეროტონინს, რომელიც ხელს უწყობს დაძინება. ასე რომ კერძი არის სრულყოფილი საღამოს ვახშამი.  გეტყვით, თუ როგორ უნდა მოამზადოთ ჰუმუსი და რისთვის არის ასე სასარგებლო.

ჰუმუსი არის ჯანსაღი საკვები და  საყვარელი კერძი ბევრი ცნობილი სახეების. მკვლევარებმა განაცხადეს, რომ ადამიანები, რომლებიც რეგულარულად იღებენ ჰუმუსს 32% -ით ნაკლებია მათშიკიბოს განვითარების რისკი, 57% -ით ნაკლებია მსხვილი ნაწლავის კიბოს განვითარება და 45% ნაკლებად პროსტატის კიბოს განვითარება. არსებობს ბევრი რეცეპტები, ჩვენ ვირჩევთ 3 ყველაზე პოპულარულს.

 

ჰუმუსის კლასიკური რეცეპტი

 

ინგრედიენტები:

1.5 ჭიქა გარეცხილი და გამხმარი ან დაკონსერვებული ნუტა(chickpea)

1/4  ტაჰინი (სეზამის პასტა)

1/2 ჩ/კ. კეინი

1/2 ჩ/კ. მარილი

1/4 ჭიქა ახალი ლიმონის წვენი

2 ს/კ. წყალი

1/4 ჭიქა ზეითუნის ზეთი

ნიორი 2 კბილი

მომზადება:

აურიეთ ნუტა, ნიორი, კეინი და მარილი და ყველაფერი ათქვიფეთ ბლენდერში. თანდათანობით დაამატეთ ლიმონის წვენი და შემდეგ წყალი.

დაუმატეთ ტაჰინი და აურიეთ. როდესაც მასა  გახდება ერთგვაროვანი, დაამატეთ ზეითუნის ზეთი და აურიეთ.
დატოვეთ ჰუმუსი 30 წუთის განმავლობაში.

დამატებით შეგიძლიათ დაამშვენოთ ზეითუნის ზეთით, მთელი ნუტით, სეზამის თესლით და მწვანილით. გემრიელად მიირთვით!

 

გუაკამოლე – ჰუმუსი

 

შემადგენლობა:

ნახევარი დიდი მწიფე ავოკადო

450 გრ დაკონსერვებული chickpeas

1/3 ჭიქა ტაჰინი

1/4 ჭიქა სუფთა ლიმნის წვენი

1 კბილი ნიორი

3/4 ჩ/კ. მარილი

1/4ჩ/კ. დაფქვილი კეინი

1 ჭიქა დაჭრილი ქინძი

2 ს/კ. ზეითუნის ზეთი

მუჭა გოგრის თესლი

მომზადება:

შეურიეთ ბლენდერში ავოკადო,ნუტა, ტაჰინი, ლიმონის წვენი, ნიორი, მარილი, წიწაკა, კეინი და ქინძი და აურიეთ დაახლოებით 1 წუთი. თანდათანობით დაამატეთ ზეითუნის ზეთი. ჰუმუსი უნდა იყოს ძალიან ჰაეროვანი და კრემისებური.

დახალეთ გოგრის თესლი 10 წუთით 180 გრადუსამდე.

დაამატეთ მზა ჰუმუსში გოგრის თესლი და მწვანილი. ისიამოვნეთ!

 

ჰუმუსი გამომცხვარი ჭარხლით

 

ინგრედიენტები

2 საშუალო ჭარხალი

450 გრ დაკონსერვებული ნუტა

3 ს/კ. ზეითუნის ზეთი

1/4 ჭიქა დაფხვნილი  ყველი

2 კბილი ნიორი

2 ს/კ. ლიმონის ცედრა

2 ს/კ. ლიმონის წვენი

წიწაკა, მარილი პილპილი გემოვნებით.

მომზადება:

ცხიმწასმულ ფორმაში მოათავსეთ გასუფთავებული ჭარხალი, დაასხით 1 ს/კ. ზეთი და 220 გრადუსზე გამოაცხეთ სანამ არ დარბილდება.

გააციეთ და დაჭერით ნაჭრებად.

შეურიეთ ყველაფერი და დააბლენდერეთ: ჭარხალი, ნუტა, 2 ს/კ ზეითუნის ზეთი, ლიმონის ცედრა და წვენი, ყველი, ნიორი, მარილი, წითელი და შავი წიწაკა. მიირთვით ჰუმუსი ლავაშთან ან ჩიპსებთან ერთად.

 

Related Articles