როგორ გავხდეთ ექსპერტი ღორის ქონის არჩევაში.

by ekaterine

როგორ განვასხვავოთ გემრიელი ცხიმი მწარისგან ასანთით

ღორის ცხიმი გემრიელი და ჯანსაღი პროდუქტია, ის ცხვება, გემრიელია შებოლილი, დამარილებული, შემწვარი და სხვადასხვა კერძებშიც ემატება. თანამედროვე ოფიციალურმა მედიცინამ აღიარა ქონის სარგებელი ყველა ასაკის ადამიანისთვის.

უფრო მეტიც, დიეტოლოგები დარწმუნებულნი არიან, რომ ცხიმი ხორცზე უფრო სასარგებლოა და მისი მონელება უფრო ადვილია. ამიტომ, ბევრს დააინტერესებს, როგორ აირჩიოს სწორად ცხიმი, რა მოძებნოს და როგორია ღორის ცხიმის ხარისხის მაჩვენებლები.

ღორის ქონი ეკუთვნის იმ პროდუქტებს, რომელთა არჩევა უკეთესია ბაზარზე, რადგან სწორედ იქ შეგიძლიათ იაროთ მწკრივების გასწვრივ და შეიძინოთ საუკეთესო და უგემრიელესი ახალი ქონი.

ყურადღება უნდა მიაქციოთ ზოგიერთ მახასიათებელს.

პროდუქტის შერჩევის ადგილი და წარმოშობა

სალის ყიდვა სჯობია ბაზრებში. მხოლოდ ამ შემთხვევაში შეგიძლიათ გასინჯოთ, გამოიკითხოთ პროდუქტის ისტორიაზე.

უმჯობესია იყიდოთ ღორის უშუალო მფლობელისგან და არა ვაჭრისგან. თუ გაგიმართლათ, შეგიძლიათ ჰკითხოთ მას, თუ რას ჭამდა ცხოველი.

გურმანები ამბობენ, რომ ღორის ქონი უფრო ნაზი ხდება, თუ ღორის საკვებს რეგულარულად უმატებენ მოხარშულ კარტოფილს და რძეს, ხოლო თუ მის კვებაში ვაშლი იყო, მაშინ ღორის ხორცის გემრიელი ფენა ჩნდება. სთხოვეთ გამყიდველს საბუთები პროდუქტებზე და ნახეთ, არის თუ არა ცხიმზე ვეტერინარული სამსახურის ბეჭედი.

შინაური ღორი თუ გარეული?

ყოველთვის სჯობს უპირატესობა შინაური ღორის ქონს მივანიჭოთ და არა გარეულ ღორს, რადგან მას უსიამოვნო სუნი არ აქვს, უფრო ნაზი და გემოც უკეთესია.

თქვენ შეგიძლიათ შეამოწმოთ, თუ რომელი ღორის ცხიმია არა მხოლოდ მისი სუნით, არამედ გემოთი. თუ შარდოვანას სუნი აქვს, მაშინ ეს გარეული ღორის ცხიმია. კარგ პროდუქტს აქვს ნაზი, დელიკატური არომატი მოტკბო რძის ნოტებით.

რა ტიპის ცხიმი ჯობია აირჩიოთ

უგემრიელესი იქნება ღორის გვერდიდან ან ზურგიდან ცხიმის ნაჭრები. ასეთი ცხიმი ნაზი იქნება, თხელი კანით, გამოსაყენებლად შესაფერისი და ნედლი, მარილიანი, ჩაშუშული და შებოლილი.

ცხოველის ლოყისა და კისრის ცხიმი გაცილებით მაგარი იქნება, კანი კი სქელი. ასეთი პროდუქტის შესანიშნავი კულინარიული გადაწყვეტაა გამოცხობისთვის ან შესაწვავად.

 

ცალკე საუბარია ნაფერდალის ცხიმზე- ღორის მუცლის ნაწილის ცხიმი. მისი კანი ჩვეულებრივ თხელია და ცხიმის ფენები თანაბრად ენაცვლება ხორცის ფენებს.

უმი და დამარილებული, შეიძლება ცოტა უხეში იყოს, მაგრამ შემწვარი, გამომცხვარი ან შებოლილი ნაჭრები

დელიკატესი იქნება ამ შეუდარებელი პროდუქტის ნამდვილი მცოდნეებისთვის.

ვიზუალური შემოწმება

ქონი უნდა იყოს თეთრი ან ოდნავ მოვარდისფრო ელფერით. თუ ცხიმი წითელი ფერის შესამჩნევი შერევითაა, ეს არ იჭმევა.

ამ შემთხვევაში ცხიმის გემო იდეალურისგან შორს იქნება. ასევე იცოდეთ, რომ ახალი ცხიმი არ შეიძლება იყოს მოყვითალო ან ნაცრისფერი.

ცხიმში შეიძლება იყოს ხორცის ფენები. ასეთი ცხიმის ყიდვა კარგია გამოსაცხობად, შესაწვავად, მაგრამ უმჯობესია არ გამოვიყენოთ უმი ან დამარილებული, რადგან სწორედ ამ ხორცის ფენაში გვხვდება ბაქტერიები და პარაზიტები (ისინი არ ცოცხლობენ უბრალო ცხიმში).

ცხიმის ოპტიმალური სისქე სამიდან ექვს სანტიმეტრამდეა. ცხიმის გემო, როგორც პატარა, ისე სქელი, საერთოდ არ იქნება ერთნაირი.

ცხიმის კანი უნდა იყოს ჯაგარის გარეშე და სუფთად გახეხილი. თუ კანზე თმა ჯერ კიდევ ჩანს, ასეთი ცხიმის ყიდვა არ ღირს: თუ ღორის პატრონი კანს ასე უცნაურად ამუშავებდა, მაშინ მას შეეძლო მკვდარი ღორის დაკვლა, შენახვა და ტრანსპორტირება.

კანის ფერს არ აქვს მნიშვნელობა, ის შეიძლება იყოს თეთრი ან მოყვითალო. თუ კანს ცეცხლით ამუშავებდნენ, მაშინ კანის ფერი მოყავისფრო იქნება, მისი არომატი კი სრულიად შეუდარებელი…

რაც შეეხება კანის სისქეს, არსებობს წესი, რომელიც მოქმედებს თითქმის ყოველთვის: რაც უფრო თხელია ცხიმიანი კანი, მით უფრო რბილი და ნაზი იქნება. სქელი კანით ცხიმი ხისტი და მყარი იქნება.

შეხებით შემოწმება

დანით, ჩანგლით, უკიდურეს შემთხვევაში, ასანთით, სცადეთ გაჭერით ქონის ნაჭერი. თუ ქონი ადვილად იჭრება, მცირე წინააღმდეგობით, მაშინ პროდუქტი იმსახურებს შემდგომ შესწავლას.

 

ანალოგიურად შეამოწმეთ ბეკონის კანი ასანთით: ის უნდა იყოს ოდნავ მკვრივი, ელასტიური, მაგრამ ამავე დროს იჩხვლიტებოდეს უპრობლემოდ.

 

შეეხეთ ცხიმს – უნდა იყოს ცხიმიანი, მაგრამ არა წებოვანი, ტენიანი, მაგრამ არა სრიალა. მოსრისეთ კუთხე თითის წვერებით. ზედა ფენა ოდნავ გადნება თითების სითბოსგან.

გაატარეთ ასანთის ღერი ქონის ზურგის გასწვრივ. თუ ცხიმი საკმაოდ გამოფიტულია და მშრალია, მაშინ ის უხეშია და არ უნდა აირჩიოთ იგი.

გემოვნების ტესტი

გამყიდველების დიდი უმრავლესობა გვთავაზობს ცხიმის გასინჯვას. კარგია, არ დანებდე და სცადე. ერთადერთი, რასაც ყურადღება უნდა მიაქციოთ, არის დანა, რომლითაც გამყიდველი ღორის ცხიმის ნაჭერს ჭრის შესამოწმებლად, ვიზუალურად მაინც სუფთა უნდა იყოს.

ბეკონის ნაჭერი ადვილად იღეჭება და პირში დნება, ნაზი ტექსტურაა და არ აქვს გემო? გილოცავ! თქვენ შეარჩიეთ ყველაზე ახალი, ყველაზე ნაზი და გემრიელი სალა!

ყველამ არ იცის როგორ აირჩიოს ცხიმი. გაუზიარეთ ეს რჩევა, რომლებიც დაეხმარებათ აირჩიონ სწორად ღორის ცხიმი დასამარილებლად.

ტრადიციული მედიცინა გვთავაზობს ღორის ქონის გამოყენებას მრავალი დაავადების სამკურნალოდ: სახსრების ტკივილი, მათი მოძრაობის გაუმჯობესება დაზიანებების დროს, ეგზემა, კბილის ტკივილი და მასტიტი, ქუსლის ნახეთქების მკურნალობა და თუნდაც დაღლილობის დროს.

სხვათა შორის, ღორის მარილიანი ცხიმის ბოსტნეულთან კომბინაცია ეფექტური დიეტაა.

იმის ცოდნა, თუ როგორ უნდა აირჩიოთ ღორის ქონი ბაზარზე, ყოველთვის შეგიძლიათ შეიძინოთ მხოლოდ მაღალი ხარისხის და ახალი ღორის ქონი, შესანიშნავი გემოთი.

თუ გსურთ შებოლილი ქონი, მაგრამ შებოლვის სურვილი საერთოდ არ გაქვთ, არის ერთი საიდუმლო: ხახვის ქერქს ვხარშავთ ქლიავთან ერთად! სალო გამოდის ზუსტად შებოლილი, ქიმიკატების გარეშე, მხოლოდ ნატურალური ინგრედიენტებით.

არსებობს მრავალი ლეგენდა ცხიმის საშიშროებაზე, რომელიც ხშირად აშინებს ამ პროდუქტის მოყვარულ ადამიანებს. ამიტომ გაგიზიარეთ  ყველა სირთულის გადაჭრის გზები, რომ გააქარწყლოთ მითების უმეტესობა.

Related Articles