ხორცზე უარის თქმა: რატომ არ მიირთმევს ბილ გეითსი საქონლის ხორცს
ეს არ არის პირველი შემთხვევა, როდესაც მსოფლიოს ყველაზე ჭკვიანი ადამიანები მოუწოდებენ არ ჭამოთ ესა თუ ის პროდუქტი. ეთიკური, რელიგიური ან გარემოსდაცვითი მიზეზების გამო. ახლა მსოფლიო მედიის ყურადღება მიპყრობილია Microsoft– ის დამფუძნებელზე. ეს იმიტომ ხდება, რომ ბილ გეითსი ამტკიცებს, რომ ხორცის სრული უარყოფა სავალდებულოა. ამის შესახებ ის წერს თავის წიგნში “როგორ ავიცილოთ თავიდან კლიმატური კატასტროფები.”
ყველას გსმენიათ გლობალური კლიმატის ცვლილების შესახებ და ყველაზე ყურადღებიანებმა ეს საკუთარ თავზე გამოსცადეს. ტემპერატურის მაჩვენებლებმა და ნალექების რაოდენობამ მოახერხა შეცვლა პირდაპირ ერთ თაობაში. მაგრამ რა უნდა გააკეთოთ ამ შემთხვევაშიბ? ღირს ამაზე ფიქრი? მოდი გავარკვიოთ.
ბილ გეითსი იმის შესახებ, თუ რატომ არ შეიძლება ხორცის ჭამა
”მდიდარ ქვეყნებში ხალხი უნდა ჭამდეს მხოლოდ ხელოვნურ ხორცს, რათა შეამციროს ნარჩენები მეცხოველეობის საქმიანობიდან”.
ჩვენ ვსაუბრობთ იმ ხორცზე, რომელიც ძალიან გვიყვარს ბურგერებში. საუბარია სტეიკების, ძეხვეულის, სოსისების და რულეტის შესახებ. ბილ გეითსმა აღნიშნა, რომ პირველი ნაბიჯი არის ძროხის პროდუქტების წარმოების შეჩერება. გამოსავალი იქნება მათი ჩანაცვლება ბოსტნეულის და სინთეზური წარმოების ხორცით (ლაბორატორიებში).
თავდაპირველად ეს შეიძლება ნაკლებად სავარაუდოდ შეიძლება მოგეჩვენოთ, შეუძლებლად. მაგრამ ნუ ჩქარობთ დასკვნების გამოტანას! წიგნის პირველ ნაწილში “გადაწყვეტილებები და მიღწევები, რომლებიც გვჭირდება”, ამერიკელი მეწარმე უფრო მეტს აკეთებს, ვიდრე ხსნის, თუ რატომ არის ეს აუცილებელი. არამედ გთავაზობთ გადაწყვეტილებებს.
იცოდით, რომ კლიმატის ცვლილების ლომის წილი მეცხოველეობის დამსახურებაა? განსაკუთრებით ძროხების გამო. ეს გამოწვეულია პირუტყვის სასიცოცხლო საქმიანობით. ეს იმიტომ ხდება, რომ ძროხები საჭმლის მონელებისას გამოყოფენ მეთანს. მეთანი არის სათბურის გაზი, რომელიც საზიანოა ატმოსფეროსთვის და, შედეგად, პლანეტის მცენარეებისთვის.
ამ ცხოველების პოპულაციის გაზრდის, ისევე როგორც თავად წარმოების სპეციფიკის გამო, კლიმატური კატასტროფა აღარ ჩანს როგორც შორეული მომავალი. აქ მიზანშეწონილია დავსვათ კითხვა: რაც შეეხება მანქანების გამონაბოლქვ აირებს? ძროხები უფრო მეტი პრობლემაა მათთან შედარებით?
აი რას ამბობს რიცხვები. სათბურის პოტენციალის თვალსაზრისით, მეთანი 28 -ჯერ აღემატება მანქანების მიერ გამოყოფილ ნახშირორჟანგს. ახლა მოდით შევხედოთ უახლეს მონაცემებს.
KPC– ის 2020 წლის ოფიციალური სტატისტიკის თანახმად, დაახლოებით 60 მილიონი ტონა ძროხის ხორცი იწარმოებოდა. მთავარი მწარმოებლები არიან აშშ, ბრაზილია, ჩინეთი და ევროკავშირი. ამ რაოდენობის ხორცს შეუძლია გაავსოს ტიბერიას ტბა ისრაელის ჩრდილო -აღმოსავლეთით, რომელიც ცნობილია როგორც გალილეის ზღვა. და არაერთხელ. ამიტომაც არის ასე მნიშვნელოვანი ხორცის წარმოების შემცირება და ჩვეულებრივი ხორცის ჩანაცვლება მცენარეული და ლაბორატორიულად მოყვანილი ხორცით.
სირთულე მდგომარეობს არა მხოლოდ ეკონომიკურ თვალსაზრისით. Microsoft- ის დამფუძნებლის თქმით, ჯერჯერობით სხვა ხარისხის პროდუქტზე გადასვლა შესაძლებელია მხოლოდ განვითარებული ქვეყნებისთვის. და ყოველთვის ჩნდება გემოვნების საკითხი.
”თქვენ შეგიძლიათ შეეგუოთ გემოს განსხვავებას და მეცნიერები დროთა განმავლობაში კიდევ უფრო გააუმჯობესებენ მას”, – ამბობს ბილ გეითსი.
ის პროგნოზირებს, რომ როდესაც გაიზრდება მოთხოვნა მცენარეულ და ხელოვნურ ხორცზე, მწარმოებლები ამას მეტ ყურადღებას მიაქცევენ.
კლიმატი უფრო და უფრო იცვლება და ხორცის ფასები კვლავ იზრდება. ალბათ ახალი ხორცი იქნება ბევრი პრობლემის გადაწყვეტა. და კიდევ დაეხმარება მესამე სამყაროს ქვეყნებს შიმშილის დაძლევაში. Რას ფიქრობ? მზად ხართ უარი თქვათ თქვენს ჩვეულებრივ კერძებზე?