სალათი “ფუნჯი” გაწმენდისთვის: 5 რეცეპტი
ამ სალათს უწოდებენ “ფუნჯს”იმ მიზეზის გამო, რომ ეს მისი პირდაპირი დანიშნულებაა – სხეულის ჯაგრისით გაწმენდა.
ბოსტნეული, რომლებიც სალათის საფუძველს წარმოადგენს, შეიცავს უამრავ უხეშ ბოჭკოს, ანუ ბოჭკოვანს, რომლის მოქმედება საჭმლის მომნელებელ ტრაქტზე შეუცვლელია. ასეთი სალათები არა მხოლოდ ამდიდრებს დიეტას ვიტამინებითა და მინერალებით, არამედ შლის ზედმეტ და მავნე ტოქსინებს და გარეთ გამოჰყოფს. გარდა ამისა, სალათი ძალიან გემრიელი და მადის მომგვრელია!
“ფუნჯში” მთავარი უპირატესობა ითვლება იმაში, რომ ბოსტნეული კარგად ერწყმის ნებისმიერ დანამატს, ამიტომ ამ სალათს დიდი ინტერპრეტაცია აქვს.
ამ სალათს აქვს დაბალი კალორიული შემცველობა, რაც საშუალებას აძლევს მას მიირთვათ ნებისმიერი რაოდენობით დიეტის დროს. უგემრიელესი და საყვარელი საკვების უმეტესობა ზიანს აყენებს სხეულს, ამიტომ მნიშვნელოვანია ინახებოდეს მარაგი რეცეპტები, რომლებიც ორგანიზმს ათავისუფლებს და ასუფთავებს მას ზედმეტი ნარჩენებისგან.
ფუნჯის სალათი შეიძლება მომზადდეს სხვადასხვა გზით და ყოველ ჯერზე მას ექნება უჩვეულო, განსხვავებული გემო.
სალათი “ფუნჯი”:მომზადების ვარიანტები
სალათი “ფუნჯი” ჭარხლისგან, სტაფილოსგან და კომბოსტოსგან
ინგრედიენტები
1 ჭარხალი
3 სტაფილო
0,5 კომბოსტო
2 ს.კ. ზეითუნის ზეთი
1 ს.კ. ლიმონის წვენი
მარილი გემოვნებით
წიწაკა გემოვნებით
მომზადება
გახეხეთ ან წვრილად დაჭერით ჭარხალი, სტაფილო და კომბოსტო.
თავდაპირველად ჩაყარეთ კომბოსტო თასში, დაუმატეთ მარილი და ასრისეთ ხელებით. დაამატეთ ჭარხალი და სტაფილო.
დაუმატეთ ზეითუნის ზეთი, ლიმონის წვენი და პილპილი, აურიეთ.
სალათი “ფუნჯი” ზღვის მცენარეებით და მოცვით
ინგრედიენტები
300 გრ ზღვის მცენარე
2 ჩ.კ. ლიმონის წვენი
300 გრ ჭარხალი
1 მუჭა მოცვი
მომზადება
ჭარხალი და კორეული სტაფილო სახეხით გახეხეთ ან წვრილად დაჭერით. შეურიეთ თასში წყალმცენარეებს.
დაამატეთ მოცვი, მოასხით სალათს ლიმონის წვენი და აურიეთ.
სალათი “ფუნჯი” აზიური რეცეპტით
ინგრედიენტები
100 გრ წითელი კომბოსტო
80 გ ბოლოკი
100 გრ თეთრი კომბოსტო
40 გ სოიო
100 გრ სტაფილო
70 გრ კიტრი
1 კბილი. ნიორი
25 გრ ლერწმის შაქარი
15 გრ გოგრის თესლი
1 ჩ.კ. ზეითუნის ზეთი
80 მლ ბრინჯის ძმარი
100 მლ მცენარეული ზეთი
20 მლ სოიოს სოუსი
მომზადება
შეუთავსეთ დაჭრილი ნიორი, შაქარი, ძმარი, სოიოს სოუსი და მცენარეული ზეთი. ათქვიფეთ ინგრედიენტები ბლენდერში.
დაჭერით ორივე კომბოსტო, სტაფილო, კიტრი და ბოლოკი წვრილ ზოლებად, დაამატეთ სოიო.
მოასხით სალათს მოხარშული აზიური სოუსი, აურიეთ.
სალათი “ფუნჯი” ნიახურით და ვაშლით
ინგრედიენტები
700 გრ მწვანე ვაშლი
1 ს.კ. ლიმონის წვენი
500 გრ ჭარხალი
1 ს.კ.ზეითუნის ზეთი
200 გრ ნიახურის ფესვი
1 მუჭა ფიჭვის კაკალი
მომზადება
კანი და გული მოაცილეთ ვაშლს, დაჭერით თხელ ზოლებად და მოასხით ლიმონის წვენი.
დაჭერით ნიახური და ჭარხალი იმავე ზომის ზოლებად, დაამატეთ ვაშლს.
შეაზავეთ სალათი ზეითუნის ზეთით და მოაყარეთ თხილი, აურიეთ.
ხილის სალათი “ფუნჯი” შვრიის ფაფით
ინგრედიენტები
1 მწვანე ვაშლი
50 გრ ქლიავი
1 ფორთოხალი
2 ს.კ. შვრიის ფაფა
100 გრ უცხიმო იოგურტი
1 ჩ.კ. თაფლი
მომზადება
ფანტელებს დაასხით იოგურტი და გააჩერეთ 1 საათის განმავლობაში. დაასველეთ ქლიავი თბილ წყალში.
გაასუფთავეთ ვაშლი და დაჭერით თხელ ნაჭრებად. გამოიყენეთ ციტრუსისგან გამოწურული წვენი, რომ მოასხათ ვაშლებს და არ დაუშვათ მათი გაწითლება.
დაჭერით ქლიავი ნაჭრებად, დაამატეთ ვაშლი, ფორთოხალი, გაჟღენთილი შვრიის ფაფა. დაატკბეთ სალათი თაფლით.
სალათი “ფუნჯი” გამოდგება სხეულის გასაწმენდად, წონის დასაკლებად. შეარჩიეთ ინგრედიენტების ნაკრები, რომლებიც მოგწონთ და ისიამოვნეთ ახალი ბოსტნეულისა და ხილის გემოთი!