რთულია იყო დედა. მუდმივად გვიწევს ნერვიულობა ბავშვების უსაფრთხოებაზე, მათ კეთილდღეობაზე და ჯანმრთელ კვებაზე. უფრო მეტიც, თანამედროვე მსოფლიოში, სადაც რძეც კი არ მჟავდება. არავინ იცის, რა პირობებში მზადდება ისინი. რა არის გამოსავალი? გადავწყვიტე ჩემს მეგობართან განვიხილო რძის საკითხი. მისი ქმარი რძის პროდუქტებში მუშაობს. მათი რძე არ მჟავდება, მთელი დღე სითბოშიც რომ იყოს, მაინც არ გაწყენთ. მან განმარტა, თუ რატომ ენდობა ქმრის პროდუქტებს და ასევე შემოგვთავაზა ექსპერიმენტის ჩატარება. წაიკითხეთ ამის შესახებ!
თუ ღამით მაღაზიის და სახლის რძეს მაცივრის გარეშე შეინახავთ, ნახავთ, რომ სახლის აუცილებლად იოგურტად იქცევა, მაღაზიის რძეს კი არაფერი არ დაემართება. საქმე იმაში კი არ არის, რომ ის იგი “სავსეა” ანტიბიოტიკებით და პალმის ზეთით. სუპერმარკეტიდან მიღებული რძე ხომ პასტერიზებულია. წაიკითხეთ მეტი ამ პროცესზე და მის მნიშვნელობაზე.
პასტერიზაცია არის რძის აუცილებელი გადამუშავების მეთოდი, რომელიც უზრუნველყოფს მიკროორგანიზმების 99% -ის სიკვდილს. ასევე იღუპება ლაქტომჟავა ბაქტერიები, რაც ხელს უწყობს რძეს მაწონად გადაიქცეს. პასტერიზაციის გამო, პროდუქტი პირობითად სტერილური ხდება. ამიტომ, მაღაზიის რძე არ მჟავდება.
ექსპერიმენტი
იმის შესამოწმებლად, არის თუ არა მაღაზიაში ნაყიდი რძე მხოლოდ დამუშავებული ხელნაკეთი პროდუქტი, ექსპერიმენტი გადავწყვიტე. ავიღე ცნობილი ბრენდის თბილი რძე და 2 კონტეინერში ჩავასხი. მაგრამ ერთ-ერთში დავამატე 1 ჩ.კ. მაწონი, ისინი რძემჟავა ბაქტერიების ნაცვლად იქნება. კონტეინერები დავნიშნე და მთელი ღამე თბილად დავტოვე.
ექსპერიმენტის შედეგი დილით გადავამოწმე. სქელი კეფირი ჩამოყალიბდა კონტეინერში, სადაც მაწონი დავამატე. როგორც ხედავთ, რძე აიჭრა. სუფთა რძე თანმიმდევრულობაში იგივე რჩება. მაგრამ სუნი და გემო საეჭვო გახდა. ამიტომ, ექსპერტები რეკომენდაციას იძლევიან პასტერიზეული რძის მაცივარში შენახვაზე.
არ აურიოთ პასტერიზებული რძე ულტრაპასტერიზებულ რძესთან. ეს უკანასკნელი ინახება სუპერმარკეტებში ცალკე თაროებზე, მაცივრის გარეშეც. ფაქტია, იგი დამუშავებულია სუპერ მაღალ ტემპერატურაზე (125-დან 140 გრადუსამდე). რა თქმა უნდა, ამისგან მასში ემორჩენილია გაცილებით ნაკლებად სასარგებლო მიკრო ელემენტები.
არავის აქვს სწორი პასუხი კითხვაზე, რომელი რძე არის უკეთესი: მაღაზიის რძე თუ ბაზრის რძე. თქვენ თვითონ უნდა გადაწყვიტოთ. თუ პროდუქტის აღება ბაზრიდან გსურთ, აუცილებლად აადუღეთ გამოყენებამდე. მაგრამ თუ სუპერმარკეტში რძეს ყიდულობთ, ყურადღებით წაიკითხეთ ინგრედიენტები. ის გეტყვით რომელი პროდუქტია ყველაზე ბუნებრივი. წარმატებები!