ჩემი საყვარელი სასმელი სასარგებლოც აღმოჩნდა ორგანიზმისთვის. 5 საშიში დაავადება, რომლის დროსაც ყავის დალევა აუცილებელია.

by ekaterine

ყავის გამოყენება ზრდის ცილის წარმოქმნას, რომელიც აუცილებელის სტეროიდული ჰორმონებისთვის. ეს ჰორმონები გარკვეულ როლს თამაშობენ შაქრიანი დიაბეტის განვითარებაში. 3-5 ფინჯანი ყავა 50%-ით ამცირებს დაავადების რისკს.

დღეში ორი ფინჯანი ყავა 40 %-ით ამცირებს ღვიძლის კიბოს რისკს. ნატურალური შავი ყავა 70 %-ით ამცირებს ციროზით სიკვდილიანობის საფრთხეს. საუბარია ციროზზე, და არა ვირუსულ ჰეპატიტზე.

 

 

დაკვირვებამ აჩვენა, რომ კოფეინის  გონივრული დოზები პირდაპირ კავშირშია პარკინსონის დაავადების მნიშვნელოვანი შემცირებასთან. კოფეინი ბლოკავს გარკვეულ სასიგნალო გზებს უჯრედებში, საიდანაც იგზავნება ინფორმაცია,  დაავადების გამომწვევის შესახებ.

 

ყავის ზომიერად მიღება გვიცავს გულის უკმარისობისგან. ასეთ შემთხვევაში, მეცნიერთა აზრით ზომიერი რაოდენობა დღეში 3-4 ჭიქას ნიშნავს. ადამიანები, რომლებიც ყოველდღიურად იღებდნენ ოთხ ჭიქას ექსპერიმენტში, შეამცირეს გულის უკმარისობის რისკი 11% -ით, მათთან შედარებით, ვინც ყავას საერთოდ არ სვამდა.

1-2 ჭიქა ყავა დღეში ამცირებს მსხვილი ნაწლავის კიბოს რისკს 26%. სამ ჭიქაზე მეტი – 50%-მდე.

ყავა და ჯანმრთელობა- ძალიან ფართო თემაა. დაავადებების პრევენციისთვის, ყავას აქვს მრავალფეროვანი სტიმულირების ეფექტი. კოფეინი გვეხმარება წონის დაკარგვაში, რაც გავლენას ახდენს მეტაბოლიზმზე და ხელს უწყობს გლიკოგენის დაშლას. 1 ფინჯანი ყავის დალევისას 3-ჯერ მეტ კალორიას დაწვავთ, ფიზიკური ვარჯიშის დროს.

კოფემანებს შორის შედარებით ნაკლები თვითმკვლელი გვხვდება. საქმე იმაშია, რომ კოფეინი ეხმარება სეროტონინის გამომუშავებას, რაც ბედნიერების ჰორმონს წარმოადგენს.

Related Articles