ლეგენდარული უნგრელი კონდიტერის რეცეპტი. დახვეწილი დესერტი გულგრილს არავის დატოვებს.

1885 წელს უნგრეთის ეროვნულ გამოფენაზე საკონდიტრო შეფმა ჯოზეფ დობოშმა წარადგინა ტორტი, რომელიც “10 დღის განმავლობაში ინახებოდა ახალივით”. დესერტი დააგემოვნეს ავსტრია-უნგრეთის იმპერატორმა ფრანც ჯოზეფმა და მისმა მეუღლემ. იმისდა მიუხედავად, რომ დედოფალი ელიზაბეთი მკაცრად იცავდა დიეტას, უარი ვერ თქვა ტკბილეულზე. დობოშმა კი იმპერიული სუფრისთვის სპეციალურად დამზადებულ ხის ყუთებში მოთავსება დაიწყო. მალე ასეთ მაგალითს მიჰყვა სახელმწიფოების პირველი პირები მთელ ევროპაში.

დღეს დობოშის ნამცხვრის შეკვეთა შეგიძლიათ არა მხოლოდ რესტორანში, არამედ სამზარეულოში მომზადებაც შეგიძლიათ. აღმოჩნდა, რომ ეს საერთოდ არ არის რთული. მომზადებისთვის, დაგჭირდებათ მარტივი და ხელმისაწვდომი ინგრედიენტები.

ინგრედიენტები

კვერცხი 15 ც.

შაქარი 450 გრ.

მზესუმზირის ზეთი .4 ს/კ.

ხორბლის ფქვილი 10 ს/კ.

კარაქი 280 გ

შაქრის პუდრა 50 გრ

კაკაოს ფხვნილი 3 ს/კ.

ძმარი. 0.5 ჩ.კ.

მომზადება:

ფირფიტებისთვის: მოამზადეთ ცომი ნამცხვრის ორი დიდი ფენისთვის. თითოეული მათგანისთვის აიღეთ: 4 კვერცხი, 4 ს/კ. შაქარი, 2 ს/კ. მცენარეული ზეთი და 5 ს/კ. ფქვილი. გააცალკევეთ კვერცხის ცილა და გული ერთმანეთისგან. ათქვიფეთ ცილები შაქართან ერთად და გულები მცენარეულ ზეთთან ერთად. შეურიეთ ერთმანეთს და ურიეთ ქვევიდან ზევით მიმართულებით, თანდათანობით დაყარეთ გაცრილი ფქვილი. დაასხით ცომი გაცხელებულ ფორმაში და გამოაცხვეთ 220 ° C ტემპერატურაზე. გაცივებული ნამცხვრები სიგანეში დავჭრათ 4 თანაბარ ნაწილად.  უნდა იყოს 8 ფირფიტა.

კრემისთვის. ათქვიფეთ 5 კვერცხი და 200 გრ შაქარი. დაამატეთ კაკაო. ჩადგით წყლის აბაზანაზე და აურიეთ, სანამ მასა არ გასქელდება. ნება მიეცით ოდნავ გაცივდეს, შემდეგ კი დაამატეთ 250 გრ კარაქი (უმჯობესია 80% ცხიმიანობით აიღოთ), ათქვეფილი შაქრის პუდრასთან ერთად.

მინანქრისთვის დაბალ ცეცხლზე გაადნეთ შაქარი, როცა მიიღებთ კარამელს, დაამატეთ 30 გრ. კარაქი და ურიეთ, რომ მთლიანად გადნეს, დაამატეთ ძმარი, ის მინანქარს პრიალას გახდის.

რვა ფირფიტიდან ერთს მაშინვე წაუსვით მინანქარი, რომ არ გაიყინოს. დანარჩენი 7 შეაერთეთ კრემით, გვერდებზეც წაუსვით და კრემით გაალამაზეთ, ზემოდან დაადეთ მინანქრიანი ფირფიტა. დატოვეთ ტორტი ღამით მაცივარში, რომ კრემით გაიჟღინთოს.

 

ეს ნამცხვარი კარგია ყავასთან ერთად. თუმცა, ეს გემოვნების საკითხია, თქვენ შეგიძლიათ მოამზადოთ თქვენი საყვარელი სასმელი ამისათვის. გარწმუნებთ, დახვეწილი დესერტი გულგრილს არავის დატოვებს. ჩაინიშნეთ რეცეპტი და არ დაგავიწყდეთ ის გაუზიაროთ თქვენს მეგობრებს.

Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*