აღმოსავლური ჰალვის რეცეპტი

ანდაზა, რომელშიც ნათქვამია, რაც არ უნდა ვთქვათ სიტყვა “ჰალვა”, ენა არ გახდება ტკბილი, დაიბადა აზერბაიჯანში. იმისდა მიუხედავად, რომ ეს კერძი ბევრს მიაჩნია დელიკატესად და ასოცირდება დღესასწაულთან და სასიამოვნო შეგრძნებებთან, აზერბაიჯანელებისთვის ეს ასე არაა, ჰალვას აკეთებენ რამაზანზე.

აზერბაიჯანული ჰალვა  სხვა სავალდებულო კერძებთან ერთად, მზადდება ადამიანის გარდაცვალებიდან ორმოცი დღის განმავლობაში, მას ყოველ ხუთშაბათს აკეთებენ და აუცილებლად, ჰალვა სუფრაზე უნდა იყოს წარმოდგენილი, როგორც ტრადიციული რიტუალური კერძი. ხალხში არსებობს რწმენა: თუ ვინმეს ნამდვილად სურს ჰალვა, მისი მომზადება აუცილებელია, წინააღმდეგ შემთხვევაში სახლში უბედურება მოხდება.

ჰალვა არის ძალიან გემრიელი ტკბილეული. აღმოსავლეთის ყველა სამზარეულოში, იგი მზადდება სხვადასხვა გზით და სხვადასხვა შემთხვევებისთვის. აზერბაიჯანული ჰალვასგან განსხვავებით, ლეზგინები ამ ტკბილეულს აკეთებენ დღესასწაულებსა და საქორწილო სუფრისთვის.  ჩვენ გთავაზობთ გაეცნოთ ერთ-ერთი ყველაზე გემრიელი აღმოსავლური დელიკატესის მომზადების თავისებურებებს. როგორ მოვამზადოთ ნამდვილი აზერბაიჯანული ჰალვა?

რეცეპტის აღწერა

ხელნაკეთი აზერბაიჯანული ჰალვა ადვილი მოსამზადებელია.

დაგჭირდებათ:

ხორბლის ფქვილი – 10 ს.კ .;

კარაქი  -150 გ;

წყალი – 1 ჭიქა;

გრანულირებული შაქარი – 1 ჭიქა;

ზაფრანა; მარილი.

Раздиваем халву по тарелкам.

ასე გააკეთეთ აზერბაიჯანული ჰალვა.

პირველი, სიროფი მზადდება: შაქარი ჩაყარეთ ტაფაში, წყალი ჩაასხით და, მიიყვანეთ ადუღებამდე, დაამატეთ თაფლი და ცოტა ზაფრანა, მოხარშეთ და მუდმივად აურიეთ. ცეცხლი მინიმუმამდე უნდა შემცირდეს. სანამ სიროფი დუღს, ჩაყარეთ კარაქი ცალკე ქვაბში. მასში დაამატეთ ფქვილი (10 სუფრის კოვზი), მარილი და კარგად აურიეთ, სანამ ფქვილი არ შეერევა კარაქს. თუ თხელია, დაამატეთ კიდევ ცოტა ფქვილი. მერე ფქვილი არ დაემატება, მაშინაც კი, თუ ნარევის შემადგენლობა უფრო და უფრო თხევადი გახდება.

შემდეგ, კარაქი-ფქვილის ნარევი უნდა იყოს მოშუშული საშუალო სითბოზე, მუდმივად აურიეთ. აუცილებელია ამის გაკეთება, სანამ მასა შეიძენს ოქროსფერ ფერს. ამის შემდეგ, სიროფისა და კარაქ-ფქვილის ნაზავი გადმოიღეთ ღუმელიდან. ახლა დროა თანდათანობით შეურიოთ სიროფი ფქვილის ნაზავში. მიღებული მასა კარგად უნდა ავურიოთ, რომ ის ერთგვაროვანი გახდეს.

Постоянно размешиваем смесь.

ნიუანსი

ამ რეცეპტის მიხედვით მომზადებული აზერბაიჯანული ჰალვა არ უნდა იყოს ძალიან ფერმკრთალი. თეფშის კიდეების გასწვრივ, ცხიმი აუცილებლად გამოჩნდება. ის ასევე არ უნდა იყოს ძალიან მყარი (ზედმეტი სიმტკიცე მიუთითებს იმაზე, რომ ძალიან ბევრი ფქვილი ჩაიყარა კერძში). თუ კერძის თანმიმდევრულობა ძალიან თხევადია – ეს ასევე არასწორია. ეს მიუთითებს იმაზე რომ, სიროფი დაემატება ზედმეტი.

Консиситенция халвы.

სიროფისა და ფქვილის შემცველობა ზუსტად უნდა შეესაბამებოდეს რეცეპტს. ნამდვილი აზერბაიჯანული ჰალვა არასოდეს გახდება მყარი, როგორც ქვა.

 

Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*